"Divatos" történetem

Nagymama fiatalon
Még óvodába jártam, amikor már azért nyúztam a Nagymamát, hogy tanítson meg kötni és horgolni. Ő azonban nagyon félt a kezembe adni a horgoló- és kötőtűt, nehogy megszúrjam vele magam. Mivel látta, hogy nagyon kitartó vagyok, megtanított kézzel láncszemsort hurkolni. Engem viszont hajtott a kíváncsiság, és mivel varrótűhöz könnyebben hozzájutottam, fogtam, és a kézzel hurkolt láncszemsorokat összeöltögettem, így lett bevásárlószatyra Mézikének, a szintén általam varrt mackómnak. Így kezdődött.

Általános iskolás koromban varrtam, horgoltam, kötöttem, szőttem, fontam, hímeztem, makraméztam, és mindent kipróbáltam, ami fonallal, textillel kapcsolatos. 13 éves korom óta tudatosan készültem az Iparművészeti Egyetem textil szakára, ahová később kétszer sikertelenül felvételiztem.

Középiskolás koromban folytattam ezeket a tevékenységeket, valamint felvettem fakultációként a Rajz és műalkotások elemzése tárgyat, amelyből érettségi vizsgát is tettem.

Az általam tervezett öltözékek első nyilvános szereplése 1990 februárjában volt, az osztályunk Szalagavató Bálján. Ezeket a ruhadarabokat az én terveim alapján és útmutatásommal minden osztálytársam maga készítette el, illetve voltak, akik engem kértek meg, vagy elvitték a munkát varrónőhöz.

A videó megtekintéséhez kattints a képre!

1992 és 1994 között a Budapesti Művelődési Központ által szervezett Divattervező Szabadiskola (később Rosemari Divatiskola, majd Budapesti Divatiskola) hallgatója voltam, ahol olyan kiváló iparművészek keze alatt tanulhattam, mint Balogh Rozália, Kádár Anna, Kisfaludy Márta, Lendvai Ilona, Lengyel Zsuzsa, Mészáros Éva, Szűcs Ágnes, Pálffy Szilvia, Vámos Magda, Bán Csaba, valamint F. Dr. Dózsa Katalin (művészettörténész), Kun Andrásné (ruhaipari szakmérnök), Dr. Móricz Éva (reklámpszichológus), Pirityi Éva (színszakértő) és Bajczár Éva, aki Magyarországot képviselte az Intercolor Bizottságban, Párizsban. 1994 nyarán az Iskolával Párizsba, a következő évben pedig Bécsbe utaztunk divatbemutatókra és ottani divatiskolákba.

A teljes vizsgakollekcióm és a divatbemutató megtekintéséhez kattints a rajzra!

Pályázatok, divatbemutatók és kiállítások:


1990. október 17. a Magyar Divat Intézet által kiírt „Fiatalok, tervezzük együtt a divatot” c. pályázat nyerteseinek divatbemutatója a Nemzetközi Kereskedelmi Központban.
    Kattints a képre, ha meg szeretnéd nézni a divatbemutatón készült fotókat
1991. február 1. Petőfi Csarnok a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolai Diák-Divat Iskolai Szövetkezet pályázata – nyertes rajzok kiállítása

A kiállításról többet is megtudhatsz, ha a képre kattintasz

1994. szeptember 4-6. Budapesti Divatnapok – Budapest Sportcsarnok, Prestige Collection standján 2 modell

1994. október 29. Zuglói Mozi – vizsgabemutató1994. október 30. Átrium Hyatt szálloda – Prestige Collection divatbemutatóján 2 modell

Nézd meg a Divatnapokon készült képeket. Kattints a rajzra!
1994. december 31. Rákóczi sétahajó – divatbemutató a vizsgakollekciómból

1995. január 14. SOTE-Klub divatbemutató a vizsgakollekciómból, a meghívót az én grafikámmal díszítették a szervezők

A meghívó kinyitásához kattints a képre!


1995. május 3. Gundel étterem – Magyar Divattervezők Nagydíja divatbemutató – 4. helyezés

A divatbemutatón készült fényképek megtekintéséhez kattints a rajzra
1995. május 5. rádió interjú: Petőfi Rádió – Mágnes c. műsor
1997. október 9-12. „Régi Módi” Divatnapok – Kaposvár – divatbemutató és portfolió kiállítás

Kattints a képre, nézd meg a divatbemutatón készült képeket, és a többit!

1997-1998-ig saját betéti társaságomban gyermekruhák tervezésével és kivitelezésével foglalkoztam. Ez után más fordulatot vett az életem, két diplomát és két szakképesítést szereztem más területen, de a ruhadarabok elkészítése, főleg a kötés és a horgolás legkedvesebb elfoglaltságom maradt.
A kacabajkák megtekintéséhez kattints a képre!
2008-ban megpályáztam az akkori Fürge Ujjak (később Amelie Magazin) főszerkesztői állását. A pályázatban javaslatokat kellett tenni, hogy hogyan alakítanám át a Magazint. Ezt a pályázatot nyújtottam be, de sajnos, nem engem választottak. A Magazin 2012-ig jelent meg Amelie néven.

A teljes pályázat megtekintéséhez kattints a képre!
2009. májusában útjára indítottam a www.kezimunkasuli.hu weboldalamat, mely öt év alatt több, mint 10.000 önként regisztrált tagot gyűjtött maga köré. Havonta jelent meg a Kézimunkasuli Online Magazin öt új modellel és egy mintával. Rovatok: A hónap modellje, Gyerekeknek, Aktuális, Mintagyűjtemény, Hírek, Lépésről lépésre, Melléklet

A Kézimunkasuli Online Magazin 2013. decemberi száma

2014. májusában sajnos a weboldal megszűnt, mert az üzemeltető cég nem vállalta tovább a finanszírozását.

2016. februárjában újra felvettem a fonalat, és a www.kezimunkasuli.blogspot.hu címen "újratöltöttem" a Kézimunkasulit.

2016. május 12-én megjelent az első könyvem.

Első könyvem címlapja
2016. júniustól a blog ismét a www.kezimunkasuli.hu címen érhető el.

2016. augusztusában berendeztem a Kreatív Kuckót. Lépj be Te is, nézd meg, hol dolgozom!2016. november: a Kézimunkasuli Webáruház újra megnyitotta kapuit, minden eddiginél szélesebb választékkal, új termékekkel, folyamatosan bővülő árukészlettel.

2017. október: észre vettem, hogy kedvenc hobbim immár "munkává" vált, és ez nagyon nem tetszett, ezért úgy döntöttem, nonprofittá teszem. Megszüntettem a vállalkozásomat és a webáruházamat. A blog viszont továbbra is a www.kezimunkasuli.hu címen érhető el, ahol hetente új képes leírásokat találhatsz, melyeket ingyenesen le is tölthetsz a Kézimunkasuli Gyűjteményből.

Egy példa a Kézimunkasuli Gyűjtemény egyik tagjára. A teljes gyűjtemény megtekintéséhez kattints a képre!

2018. január: mivel nincsenek bevételek, a kiadásokat is csökkentettem, ezért nem küldök több Hírlevelet. Viszont nem kell lemaradnod az újdonságokról, ha feliratkozol az INGYENES blogértesítőre.

2018. január 19. Egy kedves ismerősöm kezdeményezésére megindítottuk horgolás tanfolyamunkat a Tótágas Kreatív Hobbi és Foltvarró Boltban Kaposváron, a Fő utca 2-ben. A tanfolyam péntekenként 15:00 órakor kezdődik. Gyere el Te is!


2018. február: kiegészítettem a blogot a gyöngyszövés mellett varrással is, a felső menüben levő Varrás című menüpontra kattintva megmutatom néhány alkotásomat, a teljesség igénye nélkül.

2018. március: a kezdő horgoló csoporttal haladó szintre léptünk, velük kéthetente szerdán projekthorgolást tartunk, miközben toborozzuk a résztvevőket a következő alaptanfolyamra. Március 21-én tojástartó kosárkát horgoltunk, április 11- re pedig anyák napi ajándékként szívecske alakú tűpárnát készítünk. Gyere el Te is! Jelentkezni a helyszínen, a Tótágas kreatív hobbi és foltvarró boltban lehet: Kaposvár,  Fő u. 2.

2018. április: elindult a második kezdő tanfolyam, a haladókkal pedig macit horgoltunk.

2019. január: a múlt év 4 kezdő horgoló tanfolyamán több, mint 20 kedves hölgyet tanítottam meg horgolni, akik azóta is szebbnél szebb alkotásokkal örvendeztetik meg saját magukat és szeretteiket. A hétfői csoport pedig egyre bővül, már csak a legnagyobb asztal elegendő ahhoz, hogy körbe üljük! :-) kattints ide, és nézd meg, miket alkotunk!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Nikolett! Őszintén sajnálom, hogy ilyen messze vagy Dorogtól. Nagyon szívesen ellátogatnék a képzéseidre.Nagyon kitartó, és kreatív vagy, szinte mindent meg lehetne tanulni tőled a kötéssel kapcsolatba. / engem ez érdekel /További kitartást, és eredményekben gazdag munkát kívánok! Aranka

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nikolett! 73 éves Bp-i nagymama vagyok,nem értek a számítógéphez,ezt az üzenetet is a lányom segítségével küldöm Önnek.
    Sajnos nyomtatott formában sehol nem kapható a "A kötött és horgolt gyermekjátékok" c.kiadványa.Kérem,segitsen abban,h.letöltöttük online 990 ft-ért a Bookline.hu-ról a kiadványát,hogyan lehet kinyomtatni és kb. hány oldal ez,mert a tartalom jegyzékben nincs információ.Mielőbbi várjuk,köszönettel:Dunai Andorné Ilonka néni.Email:dunaiandor45@gmail.com

    VálaszTörlés