Tanfolyamok


Már régóta szerettem volna kötő- és/vagy horgolótanfolyamot indítani, nemcsak DVD-ken, hanem személyesen is oktatni, átadni a tudást az arra vágyóknak.

Egy kedves ismerősömmel, Mester Judittal úgy döntöttünk egy szép napon, hogy megvalósítjuk ezt a tervet, mivel ez az ő vágyaival is egybecsengett.


Hamarosan meghirdettük első horgolótanfolyamunkat, melynek kezdő időpontját 2018. január 19-ére tűztük ki, helyszínéül pedig Judit kaposvári üzletét, a Tótágas Kreatív Hobbi és Foltvarró Boltot választottuk.Ezen az első tanfolyamon velünk együtt hatan vettünk részt. A tanfolyam tematikája a következő volt: Kattints ide

A TV papucsot horgoltuk meg, minden alkalommal az aktuális tudásszint szerint haladva, az új ismeretek elsajátítása után, a foglalkozás második felében. Egy foglalkozás 3 órás volt.

Az első tanfolyam sikerein felbuzdulva meghirdettük második tanfolyamunkat, melyre igen hamar össze is gyűltek a jelentkezők, és elkezdtük 2018. április 20-án 7 fő részvételével. Ennek a tanfolyamnak a munkadarabja egy teknősbéka volt. 

Ezzel párhuzamosan, mivel igény volt rá, az első csoporttal klubfoglalkozásokat tartottunk heti egy alkalommal, ahol megegyezés szerint készítettünk kisebb-nagyobb használati tárgyakat, játékokat, később pedig ruhadarabokat is. Ezt a kis társaságot elneveztük Fonónak, mivel felfedeztük a hasonlóságot eleink falusi közösségeivel, ahol nemcsak a rokkák, hanem az asszonynyelvek is sebesen pörögtek, csakúgy mint nálunk a horgolótűk és a társalgás. Mindenféle témáról beszélgettünk alkotás közben, ami érdekelt bennünket, a klasszikus női mondanivalóktól kezdve, mint sütés-főzés, gyereknevelés, a kulturális témákig: könyvek, filmek és zene. A tanfolyami társaságok elnevezése pedig Tótágas Horgolók 1, 2, stb. lett.

Néhány alkotás a teljesség igénye nélkül a Fonó "terméséből": Kattints ide!

A Tótágas Horgolók 3. tanfolyamot 2018. július 20-án indítottuk, immáron 8 fővel, ez egy kicsit soknak bizonyult, így levontuk a következtetést, hogy minimum 6, de legfeljebb 8 fővel tudjuk bevállalni az oktatást úgy, hogy az még kivitelezhető legyen. Ennek a csoportnak egy afrikai virág mintás táska lett a munkadarabja.

A Fonóval pedig belevágtunk addigi közös életünk legnagyobb projektjébe, a körmellénybe. Íme az eredmények: Kattints ide!
Aztán fura dolog történt. Elhatároztuk a Fonó tagjaival, hogy nem horgolni, hanem kötni fogunk. Mégpedig ötujjas kesztyűt. Nagyon jól sikerült, így legközelebb kötöttünk néhány pár zoknit is.
A 4. Horgoló tanfolyamot 2018. szeptember 21-én indítottuk. Ők nagyikockákból horgoltak táskát. Már eddig is megfigyeltem, hogy a színválasztás, sőt, még az azonos színből készített munkák is mennyire tükrözik a készítőjük egyéniségét, viszont ennél a társaságnál fejeződött ki ez leginkább. Lehet, hogy azért, mert nagyikockákból lehet a legnagyobb variációban táskát horgolni, a kockák számának és elrendezésének köszönhetően. Itt szinte nem is volt két egyforma táska. 

Nemcsak különböző tárgyakat készítettünk, hanem új és szokatlan technikákat is elsajátítottak a Fonó tagok, mint például a tapestryt, a seprűnyél, vagy a krokodil mintát. Sőt, még én is tanultam valami újat egy kedves hölgytől.

Később nehezítettük a dolgunkat afgán mintákkal, és különböző mélyre öltött pálcakombinációkkal és a rövidpálcák különböző variációival is.


Mivel igény mutatkozott rá, meghirdettük első kötőtanfolyamunkat is, ahol új emberekkel ismerkedtünk meg, de akadt olyan is, aki elvégezte valamelyik előző horgolótanfolyamunkat, és most kedvet kapott a kötéshez is.

Ez a négyzet volt ennek a tanfolyamnak a munkadarabja, melyet mindenki nagyon szépen elkészített.


A 2020. január 23-án indult, szám szerint 5. horgoló tanfolyam volt az eddigi utolsó, mert sajnos, közbeszólt a világjárvány. Ezt még szerencsére sikerült befejeznünk, ismét papucsot horgoltunk.

Azért is nagyon fájó, hogy abba kellett hagynunk kedvenc időtöltésünk közös művelését, mert az erre a tanfolyamra jelentkezettek bőven meghaladták kapacitásainkat, így két csoportra kellett osztanunk őket. Sajnos, a második társaságnak már nem tudtuk megszervezni a foglalkozásokat a kihirdetett korlátozások miatt. Azonban még belefért az utolsó pillanatban egy nagyobb szabású rendezvény, amihez csatlakoztak a horgolni vágyók: Mester Judit Keresztény Szöszmötölője, mely alapvetően patchwork tábor volt, de mi is kaptunk egy asztalkát, ami körül összeülve horgoltunk afgán négyzetet és zsinórfonal táskát. A rendezvénynek a Bárdudvarnokon, Kaposszentbenedeken található Porta Pacis Lelkigyakorlatos Ház adott otthont, a 2020. február 28. és március 1. közé eső hétvégén. Nemcsak a közös alkotás örömében részesülhettünk, hanem egy kis lelki tartalommal is gazdagodhattunk ezen az alkalmon.


Később, miután csitultak a pandémia hullámai, és újra össze lehetett jönni, ismét találkoztunk, de csakhamar újra fel kellett oszlatnunk kis közösségünket, az újabb és újabb veszélyek miatt. Online tartottuk a kapcsolatot, képeket küldtünk egymásnak az alkotásainkról, ha kellett, segítettünk egymásnak, ha valaki elakadt valamiben. Tanfolyam meghirdetését nem is terveztük ebben az időszakban. Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük egymás társaságát, mert a személyes kapcsolatot - úgy gondoljuk - nem helyettesíti az online világ nyújtotta lehetőség.

A járványügyi korlátozások enyhítése lehetővé tette a 6. Horgolótanfolyam és a 2. Keresztény Szöszmötölő megrendezését 2022. márciusában. A nyári szünet után 2022. szeptember 9-én kezdtük a kezdő horgoló tanfolyamot a 7. csapattal. Velük együtt már csaknem 50-en tanultak meg horgolni a Tótágasban :-) Az ő munkadarabjuk az afrikai virágokból horgolt teknősbéka lett. Az elkészítési leíráshoz kattints a képre!


A 8. horgolós csoportnak, akikkel 2022. október 24-én kezdtünk horgolni, szintén a fenti békára esett a választása.

Már most összejött a társaság a 2023. januárjában induló 9. Horgolótanfolyamra, addig is Áldott Ünnepeket Kívánok! 

2023. március 20-án indult a 10. Horgolótanfolyam, és már szervezzük a 3. Keresztény Szöszmötölőt, amit 2023. június 9-11. között rendezünk meg Bárdudvarnokon, a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban:


A Szöszmötölő harmadszor is nagyon jól sikerült, úgyhogy valószínűleg nem is várunk még egy évet, hanem még az idén újra megrendezzük. A háromnapos táborról szóló tudósítást az alábbi képre kattintva érheted el:

2023. júniusában egy olyan dolgot indítottunk el, amit eddig még nem csináltunk. A Vakációra meghirdettük az Anya-Lánya horgolótanfolyamot, melyen 5 anya-lánya páros vett részt. A tematika némileg egyszerűbb, nem 7, hanem 5 alkalomból áll, 3 alkotó és 2 gyakorló órával. Az első foglalkozáson nagyi kockát, a harmadikon szívecskét, az utolsón pedig pillangót horgoltunk. Az volt a célunk, hogy már az első alkalom után kézzelfogható eredménnyel térjenek haza a lányok.


Annyira nagy volt a sikere az Anya-Lánya horgolótanfolyamnak, hogy még ugyanezen a nyáron újra megszerveztük 2023. július 31 és augusztus 28. között :-)

Kis pihenő után 2023. szeptember 18-án elindítottuk a 13. horgolótanfolyamot, de úgy látszik, ez a szám nem hozott nekem szerencsét, mert egy baleset következtében a második alkalomra már nem tudtam elmenni, így ezt a tanfolyamot rendhagyó módon Mesterné Molnár Judit tartotta meg helyettem, akinek ezúton is köszönöm :-)

Felépülésem után 2024. január 15-én indult a 14. csoport, és már szervezzük a 2024-es Keresztény Szöszmötölőket, igen, többes számban, mert azt tapasztaltuk, hogy egy nem elég egy évben 😍

Kora nyáron és ősszel lesznek:

2024. május 31-június 2. között, és november 8-10. között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése