2022. április 16., szombat

Afrikai virágokból horgolt teknősbéka


Hozzávalók:
maradék közepesen vastag pamutfonal: sárga, zöld, rózsaszín és pink
3-as horgolótű
1 pár biztonsági szem
maradék függöny anyag
szintetikus töltőanyag 

Mérete:
kb. 18 x 19 x 4 cm

Méretpróba:
egy db hatszög szemben lévő csúcsainak távolsága 7 cm


Minta: afrikai virágok:
lásd a rajzot. Az egyes hatszögeket fonákjukról, rövidpálcákkal horgoljuk össze.

Hatszögek:
sárga fonallal varázskörbe 3 láncszemet magasítunk, egy egyráhajtásos pálca, 1 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca, majd 5-ször: *2 egyráhajtásos pálca 1 láncszem*. Az utolsó láncszemmel kapcsolódunk a sormagasítás harmadik láncszeméhez. 2. kör: rózsaszínnel az egyláncszemes ívbe 3 láncszemet magasítunk, 1 egyráhajtásos pálca, 1 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca. 5-ször: *az egyláncszemes ívbe 2 egyráhajtásos pálca, 1 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca*. Az utolsó pálcát egy kúszószemmel hozzákapcsoljuk a magasítás 3. láncszeméhez. 3. kör: rózsaszínnel 2 kúszószemet horgolunk, 3 láncszem magasítás, majd az egyláncszemes ívbe 6 egyráhajtásos pálcát teszünk. 5-ször: *az egyláncszemes ívbe 7 egyráhajtásos pálca*. Az utolsó pálcát egy kúszószemmel a magasítás 3. láncszeméhez kapcsoljuk. 4. kör: pink. Minden pálcába 1 rövidpálca, a szirmok között pedig leöltünk a 2. kör két pálcája közé. Kúszószemmel kapcsolódunk az első rövidpálcához. 5. kör: zöld. Minden rövidpálcába egy hátsó szálba öltött rövidpálcát horgolunk, kivéve a mélyre öltött pálcákat, ezeket kihagyjuk, és a szirmok középső pálcáját, mert ezekbe pedig 1 rövidpálca, 1 láncszem, 1 rövidpálca kerül.

Páncélja:
7 db hatszöget készítünk.

Hasa:
végig zölddel dolgozunk. 1 db hatszöget készítünk a fentiek szerint. Az utolsó kör után még 1 kört készítünk: minden rövidpálcába 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk, de csak az első szálba öltve (6x8). A sarkokra az egyláncszemes ívekbe: 2 egyráhajtásos pálca, 1 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca kerül. 2. kör: minden egyráhajtásos pálcába 1 egyráhajtásos pálca, kivéve a sarokmotívumok pálcáit (6x8). A sarkokon ugyanúgy horgolunk, mint az előző körben. 3. kör: mint a 2. kör.


Lába alsó része:
varázskörbe 3 láncszem magasítás után 13 egyráhajtásos pálcát horgolunk. A második körben minden pálcába 2 pálcát horgolunk, kivéve az utolsót, amibe egyet (27). 

Lába felső része:
varázskörbe 3 láncszem magasítás után 11 egyráhajtásos pálcát horgolunk (12). A második körben minden második pálcába kettő kerül, a páratlanokba egy (18). 3. kör: mint a 2. kör (27). Összehorgoljuk a két részt, közben kitömjük a lábát. Oda-vissza haladó sorokkal öt pálcán 3 sort horgolunk (lábszára). 4 db-ot készítünk.Feje alsó része:
varázskörbe 3 láncszem magasítás után 11 egyráhajtásos pálcát horgolunk. A második és a harmadik körben minden pálcába 2 pálcát horgolunk (48).


Feje felső része:
varázskörbe 3 láncszem magasítás után 11 egyráhajtásos pálcát horgolunk. A második körben egyenletesen elosztva 6 pálcát szaporítunk (18). A harmadik körben egyenletesen elosztva 9 pálcát szaporítunk (27). A következő körben egyenletesen elosztva 21 pálcát szaporítunk 3-szor: 4x2 + 1 + 3x2 + 1 (48). Felrögzítjük a szemeit. Összehorgoljuk a két részt, közben kitömjük a fejét. 6 pálca szélességben két sort horgolunk a nyaka számára.

Farka:
1. sor: 4 láncszemet horgolunk, majd a kezdő láncszembe 2 egyráhajtásos pálcát. 2. sor: az első és az utolsó pálcába 2-2 egyráhajtásos pálcát teszünk, a többibe 1-et (5). 3. sor: mint a 2. sor (7). 4. és 5. sor: minden pálcába 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk (7).


Összeállítás:
fonákjáról összehorgoljuk hatszögeket. Behajtjuk, és összehorgoljuk az egymás felé néző széleket is úgy, hogy pont egy hatszögnyi nyílás maradjon. A helyére rögzítjük a fejét, a lábait és a farkát. Behorgoljuk a hasát a nyílásba a szabadon maradt szálakba öltögetve, közben kitömjük szintetikus töltőanyaggal. A csúcsokat egy-egy öltéssel odavarrjuk a páncélhoz. Hajat készítünk neki.Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:Videós segítség:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése