Szalaggal díszített csíkos kötött top

Hozzávalók:

Összesen 15 dkg fehér, mályva és világoskék vékony műszálfonal
2-es kötőtű
2-es körkötőtű
2 m 0,5 cm-es szalag

Méretpróba:

30 szem x 50 sor = 10 x 10 cm

Méret:

36-38-as

Minták:

Dupla patentminta: 2 sima és 2 fordított váltakozik. Simára simát, fordítottra fordítottat kötünk.

Elkészítés:

Egy darabban kötjük az egész topot: 288 szemre kezdjük fehér fonallal, és körkötéssel, dupla patentmintával 10 kört kötünk.

Színt váltunk, és 9 kör kék következik. Majd 8 kör fehér, 7 kör kék, 6 kör fehér, 5 kör kék, végül 4 kör fehér. Mályva színnel folytatjuk, 49 körön keresztül. 3 kör fehér, 2 kör kék és ismét 3 kör fehér következik, majd újra 49 kör mályva.

Itt kétfelé vesszük a munkát, és egyenes kötőtűre váltunk. Az egyenes kötőtű mindkét végén 1-1 sima szem van. 4 sor fehérrel folytatjuk, úgy, hogy mindkét szélén a sima szem elé felszedünk 61 új szemet.

Minden második sorban a sima szem mindkét oldalán 2-2 szemet fordítottan összekötünk. Így az ujja felől és az eleje (illetve a háta) felől is fogyasztunk, soronként összesen 4 szemet. 5 sor kék, 6 sor fehér következik, majd ugyanezt elvégezzük a másik részén is.

Itt ismét egyesítjük a munkát, és körkötéssel haladunk, a raglánvonal fogyasztását azonban tovább folytatjuk: 7 kör kék, 8 kör fehér, 9 kör kék. 6 kör fehér után elkészítjük a lyuksort: minden fordított szemet fordítottan összekötünk a mellette lévő fordítottal, majd 1 ráhajtás. A sima szemekre simát kötünk. A következő körben simára simát, fordítottra fordítottat kötünk, a ráhajtásokat is fordítottan kötjük le. A következő körben nem fogyasztunk, az utolsó előttiben azonban igen a fent leírtak szerint.
Margaréta

Még egy kör következik, majd egyszerre befejezzük a szemeket.

Néhány apró öltéssel összeöltjük az ujja alján levő hasadékot.

Díszítés: Befűzzük a szalagot a lyuksorba, és elöl masnira kötjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése