2024. március 22., péntek

Virágnégyzetekből horgolt csipkekardigán


Hozzávalók:
40 dkg vékony, fémszálas horgolófonal
csipkehorgolótű
7 db fülesgomb, 
1 pár fém zsinórvég

Mérete:
40/42-es

Méretpróba:
egy négyzet mérete: 8x8 cm

Minta:
lásd a leszámolható rajzot is.


Virágnégyzet:
1. kör: 7 láncszemből gyűrűt kapcsolunk. 2. kör: 1 láncszemet magasítunk, és 11 rövidpálcát horgolunk a körbe. Kúszószemmel zárjuk a kört. 3. kör: 3 láncszemet magasítunk (ez helyettesíti az első pálcát), majd minden rövidpálcába 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk, közéjük 5 láncszemet. 4. kör: az ötláncszemes ívekbe 5 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát készítünk, közéjük 5 láncszemet, a négyszög csúcsaira 7 láncszemet. Az első pálcát 3 láncszem helyettesíti. 5. kör: a hétláncszemes ívekbe 5 egyráhajtásos pálca, 5 láncszem, 5 egyráhajtásos pálca kerül. Az oldalakra: 3 láncszem, az ívbe 1 rövidpálca, 5 láncszem, a következő ívbe 1 rövidpálca, 3 láncszem. 

Az első pálca helyett 3 láncszemet horgolunk, kúszószemmel zárjuk a kört. 6. kör: minden egyráhajtásos pálcába 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk, a csúcsokon levő ívekbe 3 egyráhajtásos pálca, 5 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca kerül. Két csúcs közé az oldalára 5 láncszem, 1 rövidpálca az ívbe, 5 láncszem. Az első pálca helyett 3 láncszemet horgolunk, kúszószemmel zárjuk a kört. 7. kör: kúszószemekkel haladunk a 8-as pálcacsoport közepéig. Itt a 4. és az 5. pálca közé 1 rövidpálcát készítünk. 5 láncszem, a csúcsokra: 3 egyráhajtásos pálca, 5 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca. Az oldalakra: minden ívbe 1 rövidpálca, közéjük 5 láncszem. Kúszószemmel zárjuk a kört. A négyzeteket a 7. kör ötláncszemes íveinek középső láncszemeivel kapcsoljuk össze.

Elkészítése:
a rajz alapján meghorgoljuk és összehorgoljuk a négyzeteket és a fél négyzeteket. Az elejét a piros vonal mentén nyitva hagyjuk.

Szegélyezés:
az eleje szélét, a nyakkivágást és az alját, valamint az ujjak alját szegélyezzük. 1. kör: egyráhajtásos pálcasor: minden láncszemívbe annyi pálcát horgolunk, ahány láncszemből áll az ív. A rövidpálcákba és az egyráhajtásos pálcákba 1 pálcát teszünk. 2. kör: *1 egyráhajtásos pálca, 1 kimarad, 1 láncszem*. 3. kör: *ötpálcás legyező, 2 kimarad, 1 rövidpálca, 2 kimarad*.



Díszítés:
kb. 1,2 m láncszemsort horgolunk. Befűzzük az eleje fölső két négyzetének szélébe, közben ráfűzzük a fülesgombokat a kép szerint. Masnira kötjük az alján, és felerősítjük a zsinórvégeket.





Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:





Kötnél inkább?


Monika Eckert - Christiane Klink - Lydia Klös - Manuela Seitter


Kötött csipkeholmik - kezdőknek és haladóknak


A 30, csipkemintával készült modell (boleró, kendő, stóla, tunika, poncsó, kézmelegítő, táska) tökéletes kiegészítő. A darabok a megkötése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Az alaptechnikák képes bemutatása, a kötésleírás, a mintarajzok és az ötletek a kezdő kézimunkázóknak is lehetővé teszik ezeknek a csodaszép alkotásoknak az elkészítését, a haladóknak pedig akár ötleteket adhatnak egy-egy minta továbbgondolásához is. 

A kötethez 4 mintaív tartozik a modellek mintarajzaival. 

A tartalomból: 
A csipkekötés alapjai 
Alkalmazott technikák 
30 modell: kendők, körkendő, tunika, táska, sálak, csukló-, kar- és nyakmelegítők, poncsók, stólák leírásokkal, mintarajzokkal





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése