2022. április 2., szombat

Szabadhorgolással készített neszesszer

Hozzávalók:

mindenféle színű és struktúrájú maradék fonalak (összesen kb. 10 dkg)
kis darab pamutvászon
1 db 18 cm-es cipzár
3-as horgolótű
gombostűk
varrótű
cérna

Mérete:

kb. 24 x 18 x 12 cm.Minták:

Paisley:

1. kör (1-es szín): varázskörbe 6-szor: *3 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca, 3 láncszem*. Az első egyráhajtásos pálcát 3 láncszemes magasítással helyettesítjük. Kúszószemmel zárjuk a kört. 2. kör (2-es szín): , 3 láncszemet magasítunk, 2 egyráhajtásos pálcát horgolunk a láncszemívbe, majd 5-ször *minden láncszemívbe 5 db rövidpálcát teszünk*. 3 egyráhajtásos pálca, 5 láncszem, visszaindulunk a láncszemsoron, és 4 rövidpálcát horgolunk bele, egy kúszószemmel zárjuk a kört. 3. kör (3-as szín): körbehorgoljuk a csepp alakot rövidpálcákkal. Az alsó íven annyit szaporítunk, amennyit megkíván. A fölső csúcson 3 rövidpálcával fordulunk. Kúszószemmel zárjuk a kört. 4. kör (2-es szín): körbehorgoljuk a csepp alakot rövidpálcákkal. Az alsó íven annyit szaporítunk, amennyit megkíván. A fölső csúcsra 10 db láncszemet horgolunk és 9 rövidpálcát teszünk bele. Kúszószemmel zárjuk a kört. 5. kör (1. szín): 1 rövidpálca és 1 nopp váltakozik 12-szer. Az egyenes oldalon minden pálca ütán kihagyunk egyet, az alsó íven erre nincs szükség. Nopp: 1 db egyráhajtásos pálcát készítünk, aminek a törzse alá 3 db egyszerre befejezett félpálcát horgolunk. A tetején levő 9 rövidpálca közepén annyit szaporítunk, hogy elhajoljon az ellenkező irányba, vele szemben pedig ugyanannyit fogyasztunk. Kúszószemmel zárjuk a kört. 6. kör (3. szín): a rövidpálcákra 3 egyráhajtásos pálcát, a noppokra 1 rövidpálcát horgolunk. A felső ív rövidpálcáiba egyráhajtásos pálcákat teszünk, a domború íven szaporítunk, a homorú íven fogyasztunk, amennyit megkíván.

Két színből készített csiga:

1. kör: varázskörbe 6 db egyráhajtásos pálcát horgolunk az 1-es, és 6 db-ot a 2-es színből. Nem kapcsoljuk össze ezeket, hanem magasra húzzuk a hurkot, hogy ne bomoljon le, mert majd folytatni fogjuk a horgolást. Mindkét színnel az első egyráhajtásos pálca helyett 3 láncszemes sormagasítást alkalmazunk (12). 2. kör: az 1-es színnel folytatjuk, és minden 2-es színű pálcába 2 pálcát horgolunk. Ugyanígy teszünk a 2-es színnel az 1-es színű pálcákba (24). 3. kör: újra visszatérünk az 1-es színnel horgolt utolsó pálcához, és innen folytatjuk: a 2-es színű páratlan számú pálcákba egyet, a párosakba kettőt horgolunk. A másik színnel ugyanezt elvégezzük (36). 4. kör: újra visszatérünk az 1-es színnel horgolt utolsó pálcához, és innen folytatjuk: a 2-es színű első és második pálcákba egyet, minden harmadikba kettőt. A másik színnel ugyanezt elvégezzük. Az utolsó három egyráhajtásos pálca helyett: 1 dupla rövid pálca, 1 rövidpálca, 1 kúszószem (48).

Két irányban befejezett, négy színből készített csiga:

1. kör: varázskörbe 3 db egyráhajtásos pálcát horgolunk az 1-es, 3-at a 2-es, 3-at a 3-as és 3-at a 4-es színből. Nem kapcsoljuk össze ezeket, hanem magasra húzzuk a hurkot, hogy ne bomoljon le, mert majd folytatni fogjuk a horgolást. Minden színnel az első egyráhajtásos pálca helyett 3 láncszemes sormagasítást alkalmazunk (12). 2. kör: az 1-es színnel folytatjuk, és minden 2-es színű pálcába 2 pálcát horgolunk. Ugyanígy teszünk a többi színnel is (24). 3. kör: újra visszatérünk az 1-es színnel horgolt utolsó pálcához, és innen folytatjuk: a 2-es színű páratlan számú pálcákba egyet, a párosakba kettőt horgolunk. A többi színnel ugyanezt elvégezzük (36). 4. kör: az 1-es színnel folytatjuk: az első és a második pálcába 1, a harmadikba 2 db egyráhajtásos pálcát horgolunk. Ezt 3-szor ismételjük. A 2-es színnel nem horgolunk. a 3-as színnel úgy horgolunk, mint az 1-es színnel. A 4-es színnel nem horgolunk.

Egy irányban befejezett, négy színből készített csiga:

1. kör: varázskörbe 3 db rövidpálcát horgolunk az 1-es, 3-at a 2-es, 3-at a 3-as és 3-at a 4-es színből. Nem kapcsoljuk össze ezeket, hanem magasra húzzuk a hurkot, hogy ne bomoljon le, mert majd folytatni fogjuk a horgolást. Minden színnel az első rövidpálca helyett 2 láncszemes sormagasítást alkalmazunk (12). 2. kör: az 1-es színnel folytatjuk, és minden 2-es színű rövidpálcába 2 dupla rövidpálcát horgolunk. Ugyanígy teszünk a többi színnel is (24). 3. kör: újra visszatérünk az 1-es színnel horgolt utolsó pálcához, és innen folytatjuk: a 2-es színű páratlan számú pálcákba egy, a párosakba két egyráhajtásos pálcát horgolunk. A többi színnel ugyanezt elvégezzük (36). 4. kör: az 1-es színnel folytatjuk: az első és a második pálcába 1, a harmadikba 2 db kétráhajtásos pálcát horgolunk. Ezt 3-szor ismételjük. A 2-es színnel nem horgolunk. A 3-as színnel úgy horgolunk, mint az 1-es színnel, de 7-szer ismételjük. A 4-es színnel úgy horgolunk, mint az 1-es színnel, de 10-szer ismételjük. AZ utolsó pálcába 1 db kétráhajtásos pálcát teszünk.

Kagyló:

1. sor (1. szín): 10 láncszemet készítünk, amibe 2 rövidpálcát, 2 dupla rövidpálcát, 2 egyráhajtásos pálcát és 3 kétráhajtásos pálcát horgolunk. Elvágjuk a szálat. 2. sor (2. szín): minden pálcába 1 kúszószem a színéről. 3. sor (1. szín): az 1. sor pálcáiba horgolunk: 2 rövidpálcát, 2 dupla rövidpálcát, 2 egyráhajtásos pálcát és 3 kétráhajtásos pálcát. 4-6. sor (2. szín): mint a 2. sor. 5-7. sor (1-es szín): mint a 3. sor. 8. sor: az 1-es színnek, rövidpálcákkal körbehorgoljuk az alakzatot. 9. sor: kontúrszínnel, rövidpálcákkal körbehorgoljuk az alakzatot. A legrövidebb oldalára 5 db egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát horgolunk. A csücskökre 3 db rövidpálca kerül.

Alja:

1. sor: 20 db egyráhajtásos pálcát horgolunk láncszemsor nélküli kezdéssel. Innentől körben haladunk. 1. kör: elfordítjuk a munkát 90 fokkal, majd az utolsó egyráhajtásos pálca törzse alá 6 egyráhajtásos pálcát öltünk. Végighorgoljuk a sort egyráhajtásos pálcákkal, majd újra elfordítjuk a munkát 90 fokkal, és az első pálca törzse alá is 6 db egyráhajtásos pálcát horgolunk. Újra elfordítjuk, és végighorgoljuk a sort. Kúszószemmel kapcsolódunk az első pálcához. Az első pálcát minden körben 3 láncszemes magasítással helyettesítjük (52) 2. kör: minden pálcába egy egyráhajtásos pálcát készítünk az egyenes oldalakon, az íves részeken pedig minden pálcába kettőt teszünk (64). 3. kör: minden pálcába egy egyráhajtásos pálcát készítünk az egyenes oldalakon, az íves részeken pedig minden második pálcába kettőt teszünk, az elsőkbe pedig egyet (76). 4. kör: minden pálcába egy egyráhajtásos pálcát készítünk az egyenes oldalakon, az íves részeken pedig minden harmadik pálcába kettőt teszünk, az elsőkbe és a másodikakba pedig egyet (88). 5. kör: minden pálcába egy egyráhajtásos pálcát készítünk az egyenes oldalakon, az íves részeken pedig minden negyedik pálcába kettőt teszünk, az elsőkbe, a másodikakba és a harmadikakba pedig egyet (100).


Cipzárpánt:

2 db 50 egyráhajtásos pálcából álló sort horgolunk láncszemsor nélküli kezdéssel. Rávarrjuk a pántokat a cipzár két szélére, majd kúszószemekkel összehorgoljuk az első és az utolsó pár szemet.

Összeállítás:

minden motívumot körbehorgolunk rövidpálcákkal, kontúrszínnel. a szabásmintára gombostűzzük a motívumokat. Ahol nagyobb üres hely maradt, oda különböző alakzatokat (köröket, virágokat, három- és sokszögeket) horgolunk változatos fonalakból. Mindegyiket körbekontúrozzuk. A motívumok közti kisebb helyeket a kontúrszínnel készített különböző magasságú pálcákkal töltjük ki úgy, hogy az egyik alakzat oldalára ráhorgoljuk, majd összehorgoljuk a mellette levő alakzattal az így kiegészített motívumot. Hogy ne legyen illesztés, egy törölközőkből hajtott hengerpárnára gombostűzzük az egészet, úgy horgoljuk össze a motívumokat. összehorgoljuk az oldalát az aljával. 

Pamutvászonból bélést készítünk, és belevarrjuk, végül behorgoljuk a cipzárpántot.Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:

Jacqueline Annecke


Horgolóiskola Potter-rajongóknak


Alkossuk meg a saját Roxfort-világunkat! 25 varázslatos horgolt figura. - Készítsük el a varázsvilág kedvenc karaktereit és tárgyait! Kezdő és haladó horgolóknak, RBF-vizsgás varázslótanoncoknak és frissen beiskolázott mugliivadékoknak. - Részletes magyarázatok egészen az alapoktól.

Amigurumi minden alkalomra. - Tökéletes ajándék, nagyszerű játék, ami nem hiányozhat egyetlen gyűjteményből sem.

A kötet 2022. április 5-én fog megjelenni. Ha most leadod a megrendelésedet, 20%-ot spórolhatsz! Legyél az elsők között, akik megszerzik! Kattints a képre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése