2018. augusztus 24., péntek

Háromrészes horgolt nyári szett


Hozzávalók:
40 dkg közepesen vastag melírozott kevertszálas fonal
2-es horgolótű
gumifonal
melltartókapocs

Méretpróba:
30 pálca X 14 sor = 10 X 10 cm

Mérete:
38-as

Minták:
Egyráhajtásos pálcák
Ötpálcás szegély: * 5 egyráhajtásos pálca egy helyre leöltve, 2 pálca kimarad, 1 rövidpálca, 2 kimarad * . *-*-ig ismétlünk.
Receminta: 1 db egyráhajtásos pálca és egy láncszem váltakozik a soron. A következő sorban a pálcák fölé pálcákat, a láncszemek fölé pedig láncszemeket horgolunk.

Top

Eleje: a kezdő láncszemsorra 23 db egyráhajtásos pálcát horgolunk. A sor végén 5 láncszemet horgolunk, amit egy hamispálcával a kezdő láncszemsor első láncszemébe öltünk le. Megfordítjuk a munkát, és most a kezdő láncszemsor aljára horgolunk 23 pálcát. A sor végén 3 láncszemet magasítunk, és minden pálcába egy pálcát teszünk. Amikor az ötláncszemes ívhez érünk, 3 pálcát, 5 láncszemet és 3 pálcát teszünk bele. Ezt ismételjük, amíg a kezdő láncszemsor mindkét oldalán 14-14 sor nem lesz. Ezzel elkészült az egyik mellrész. Hasonlóképpen elkészítjük a másikat is, majd középen összehorgoljuk a két darabot 23 db hamispálcával.

Háta: az egyik eleje oldalára 23 db egyráhajtásos pálcát horgolunk, majd még 55 sort horgolunk egyenesen., aztán hamispálcákkal hozzáhorgoljuk az eleje másik oldalához.

Alsó rész: körbehorgoljuk az alját egy sor egyráhajtásos pálcával (112 db) ez után recemintával dolgozunk tovább 36 soron keresztül. A 37. sorban csupa egyráhajtásos pálcát horgolunk, végül ötpálcás szegéllyel befejezzük a munkát. Vállpántok: két db, egyenként 30 cm hosszú láncszemsort készítünk., majd mindkét oldalát behorgoljuk egy sor hamispálcával, és felvarrjuk őket a helyükre. 

Szegélyezés: az eleje és a háta kivágását, valamint a vállpántok belső szélét ötpálcás szegéllyel díszítjük. Ugyanígy szegélyezzük a karkivágásokat és a vállpántok külső szélét.

Bikini alsórész

Eleje: A kezdő láncszemsorra 20 egyráhajtásos pálcát horgolunk. Egyenesen haladunk, majd a 14. sortól kezdve minden sor elején és végén 1-1 pálcát szaporítunk. A 33. sorban, amikor 60 pálcánk van, befejezzük a munkát.

Háta: az eleje aljától indítjuk, a 20 pálcára 22 pálcát horgolunk, a két szélén szaporítva 1-1 pálcát. A 33. sorban 86 pálcánk van. Ekkor az oldalrész számára mindkét oldalon 40-40 láncszemet horgolunk, amivel összekapcsoljuk az elejét és a hátát.

Szegélyezés: a csípővonalon körben dolgozunk a 34. sorban egyráhajtásos pálcákkal. A 35. sorban recemintával horgolunk, erre újabb sor egyráhajtásos pálca kerül, majd ötpálcás szegéllyel fejezzük be a munkát. A szegély alsó szélét, mely a comb felé esik, hasonlóképpen díszítjük egy sor egyráhajtásos pálcával, majd ötpálcás szegéllyel. Végül befűzzük a gumifonalat a lyuksorba, és csomóra kötjük.

Bikini felsőrész

26 + 2 láncszemet készítünk. A 4. láncszembe, majd minden láncszembe 1 db egyráhajtásos pálcát teszünk. A sor végén 5 láncszemet horgolunk, amit az utolsó pálca tövébe öltünk le 1 egyráhajtásos pálcával. Végighorgoljuk a sort. Megfordulunk, és 3 láncszem magasítás után minden pálcába 1 pálcát teszünk. Amikor az ötláncszemes ívhez érünk, 3 pálcát, 5 láncszemet, és ismét három pálcát teszünk bele. égig a soron egyráhajtásos pálcákkal dolgozunk tovább. Oda-vissza haladó sorokkal ismételjük az 5. és a 6. lépést. Összesen 18 sort horgolunk. Láncszemsorokból kialakítjuk a pántokat a megfelelő hosszra. Az egészet—beleértve a pántokat is alulról és fölülről— körbehorgoljuk ötpálcás legyezőmintával. Befűzzük a gumifonalakat.


Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése