Horgolt szoknya ananász mintával

Hozzávalók:
40 dkg Superlana Klasik Batik fonal szürke-barna-rozsda
3-as horgolótű
Bélésselyem
2 db nagy, 4 db közepes és 10 db kisméretű gyöngy, 8 db lapos, korong alakú gyöngy

Méret:
38/40-es

Hossza:
74 cm

Méretpróba:
24 egyráhajtásos pálca x 10 sor = 10x10 cm

Derék– és csípőrész:
140 láncszemmel kezdjük, oda-vissza haladó sorokkal dolgozunk. 1. sor: 45 db kockát horgolunk: *1 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem kimarad, 2 láncszem*. 2-4. sor: a pálcákra pálca, az ívekbe 1 pálca, 1 láncszem, 1 pálca kerül. 5. sor: a pálcákra pálca, az ívekbe 3 pálca kerül. 6-9. sor: a 3-as pálcacsoport középső pálcájába 3 pálca, az egyedülálló pálcákra 1 pálca kerül. 10. sor: a 3-as pálcacsoport középső pálcájába 2 pálca, 1 láncszem, 2 pálca. Az egyedülálló pálcákra nem horgolunk. 11-15. sor: az ívekbe 2 pálca, 1 láncszem, 2 pálca.

Szoknyarész:
16. sor: összekapcsoljuk a két szélét, és innen körben haladunk az ananászos mintával. A pirossal jelölt pálcákat és láncszemeket csak az utolsó motívumban horgoljuk. 68 cm-es hosszúságnál egyenként fejezzük be az ananászokat.


Gombolás:
A képen látható módon felvarrjuk a gombokat helyettesítő gyöngyöket, és a pálcák alá gomboljuk őket.

Nagyításhoz kattints a képre!
Megkötő:
Egy 140 cm-es láncszemsort horgolunk, befűzzük a derekába, és felfűzzük rá a gyöngyöket.

Bélés:
5 db trapézt szabunk ki: 18*65*28 cm + varrásráhagyás. Eltisztázzuk a széleket, összevarrjuk a darabokat, nyitva hagyva a gomboláspántnak megfelelő részt. Szétvasaljuk a varrásokat. Beszegjük az alját, a derekát és a gomboláspánt széleit.

Összeállítás:
Gőzölős vasalóval átgőzöljük a horgolt szoknyát. Kicsit megnyújtva, láthatatlan cérnával, cikkcakköltéssel hozzávarrjuk a bélést a lyuksor alatti sorhoz.

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szep!!! Hetfon en is kezdem! Koszi szepen!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen :-) Ha kész lesz, és van kedved hozzá, akkor töltsd fel, légyszi a Kézimunkasuli Facebook csoportba.

   Törlés
 2. Szia!
  Szeretném megkérdezni, hogy a 40-s méret hány cm-nek számít, és más méretben hogy változik

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia :-) A szoknya rám pont jó. Az én méreteim: derékbőségem 78 cm, csípőbőségem 96 cm. A szoknya deréktól csípőig gombos, derékban megkötős, így van némi lehetőség benne a kisebb méreteltérések korrigálására. Ha ennél nagyobb a méreteltérés, akkor ajánlom a jobb oldali oldalsávban levő pálca/szem/sor átszámítási kalkulátoromat, ahol a kelő méretre át lehet alakítani a modelleket. Ennél a szoknyánál mondjuk ki kell találni valami trükköt, mert a mintaelemek nagyok, ha az egy mintaelemmel való bővítés már túl sok lenne, pl. az egyes mintaelemek közé 1-2 láncszemmel többet teszünk, stb. Remélem, tudtam segíteni :-) Örömteli alkotást kívánok :-)

   Törlés