2019. február 21., csütörtök

Így számítsd ki a kötött és horgolt darabok szem és sor számait

Előfordul, hogy a megadott mérettől eltérő méretben szeretnéd elkészíteni az adott modellt, vagy a Te fonaladdal más szem- és sor számot ad ki a méretpróba. Azt nem vállalom, hogy az összes általam tervezett és készített modellt átszámítom az összes méretre és fonalvastagságra, de azt igen, hogy elárulom, hogyan csináld. Ilyenkor ki kell számítanod, hogy hány szemre kezdd, mennyit fogyassz és szaporíts, illetve hány sort kell kötnöd. Ehhez nyújt segítséget a blogomon levő kalkulátor.

1. lépés

Először rajzold le az összes átszámítandó darabot: háta, eleje, ujja, stb. Ha a leírás fogyasztást és szaporítást ír elő (pl. karcsúsított modellek esetében), akkor ezt is vedd figyelembe a rajzolásnál. Ha készen vagy a rajzzal, akkor írd a saját méreteidet (csípő, derék, mell, teljes hossza, hossza derékig és karkivágás hossza) a rajzra:
2. lépés

Most jön a kalkulátor használata:


Így használd a kalkulátort:

Írd be a leírás elején található méretpróbának megfelelő számot a pálca/szem/sor cellába. Pl. ha tudod, hogy 31 szem az 10 cm, akkor a piros cellába írd, hogy 31. Ha arra vagy kíváncsi, hogy 45 cm hány szemnek felel meg, akkor a sárga cellába írd, hogy 45. Ez után nyomj egy entert, ekkor a kék cella kiszámítja, hogy ahhoz, hogy 45 cm széles darabot készíts, 140 szemre kell kezdened a munkát. A kalkulátor sorok és pálcák átszámolására is alkalmas.

3. lépés


Végezd el az átszámítást a többi méretre is: mellbőség fele, derékbőség fele, váll szélesség. Ha ez kész, akkor jöhetnek a hossz méretek: teljes hossza, karkivágás hossza, hossza derékig, stb. Ha ez is kész, akkor már csak el kell osztanod az esetleges fogyasztandó/szaporítandó szemeket arányosan, hogy megkapd, mikor és mennyit kell fogyasztanod és szaporítanod.Fontos, hogy bőség kiszámításához ne a testeden mért úgynevezett nettó méreteket vedd alapul, mert akkor szűk lesz a pulcsid. A legjobb, ha erre a célra választasz egy meglévő darabot, ami pont jó rád, és annak a méreteit adod meg.Sok sikert, és majd írd meg ide kommentben, hogy hogy sikerült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése