2018. május 18., péntek

Horgolt top csipkemintás stólával

Hozzávalók:
20 dkg vékony türkizkék fonal
csipkehorgolótű
varrótű  

Méretpróba:
21 sor * 44 pálca = 10*10 cm

Méret:
38-as

Minták:
Egyráhajtásos pálcasorok
Rombuszminta: Egyráhajtásos pálcasorra horgoljuk. 1. sor: 7 láncszem és 1 db egyráhajtásos pálca váltakozik. 2. sor: 5 láncszem és 3 egyráhajtásos pálca váltakozik. 3. sor: 3 láncszem és 5 egyráhajtásos pálca váltakozik. 4. sor: 1 láncszem és 7 egyráhajtásos pálca váltakozik. 5. sor: 3 láncszem és 5 egyráhajtásos pálca váltakozik. 6. sor: 5 láncszem és 3 egyráhajtásos pálca váltakozik. Az 1-6. sorokat ismételjük.
Legyezőminta: pálcasorra horgoljuk. 1. sor: 1 rövidpálca * 2 pálca kimarad, a 3. pálcába 5 egyráhajtásos pálca, 2 pálca kimarad, a 3. pálcába 1 rövidpálca * 2. sor: az előző sor rövidpálcáiba kerül az 5 db egyráhajtásos pálca, az előző sor ötpálcás legyezőjének középső pálcájába pedig a rövidpálca. Ez a két sor váltakozik.
Bordűr: 1. sor: 7 láncszem és 1 db egyráhajtásos pálca váltakozik. 2. sor: 5 láncszem és 3 egyráhajtásos pálca váltakozik. 3. sor: 3 láncszem és 5 egyráhajtásos pálca váltakozik. 4. sor: 1 láncszem és 7 egyráhajtásos pálca váltakozik. 5. sor: 3 láncszem és 5 egyráhajtásos pálca váltakozik. 6. sor: 5 láncszem és 3 egyráhajtásos pálca váltakozik. 7. sor: 7 láncszem és 1 db egyráhajtásos pálca váltakozik.

Eleje - háta:
egyben készítjük. Az egyik mellrész középvonalában kezdjük a munkát 35 láncszemre. Minden láncszembe egy egyráhajtásos pálcát teszünk. A sor végén egy ötláncszemes ívvel megfordulunk, és a láncszemsor aljába teszünk 35 egyráhajtásos pálcát. Tulajdonképpen körbehorgoljuk a láncszemsort. A sor végén a szokásos módon fordulunk meg, és újabb 35 pálca következik. Amikor az ötláncszemes ívhez érünk, 3 egyráhajtásos pálcát, egy újabb ötláncszemes ívet, és 3 egyráhajtásos pálcát teszünk bele. A munka másik oldalán folytatjuk, szintén 35 pálcával. Ezt ismételjük, míg összesen 17 sorunk lesz az eredeti 35 láncszem mindkét oldalán. Elkészítjük a másik mellrészt is. Amikor mindkét darab elkészült, középen összehorgoljuk őket 35 db hamispálcával. Ez után az egyik mellrész szélén 35 db egyráhajtásos pálcával folytatjuk, és horgolunk 72 sort. Ez lesz a háta. A szélét összehorgoljuk a másik mellrész szélével. Ez után 2 sor egyráhajtásos pálcával körbehorgoljuk a munka alját, majd legyezőmintával folytatjuk 47 soron keresztül. Ekkor belehorgoljuk a bordűrt úgy, hogy a kezdő sor egyráhajtásos pálcáit az ötpálcás legyezők középső pálcájába öltjük. Ezzel megnöveljük a bőséget, mivel a pálcák között nem 5 hanem 7 láncszem lesz. Egy motívum után az utolsó sor hétláncszemes íveibe hét pálcát teszünk, ez képezi majd az alap sort, amin a legyező mintával folytatjuk. 13 sor után befejezzük a munkát.

Vállpánt:
Megfelelő hosszúságú láncszemsort horgolunk az egyik vállpánt számára, amire 5 láncszem és egy egyráhajtásos pálca váltakozása kerül, melyet a végén körbehorgolunk egy egyráhajtásos pálcasorral úgy, hogy az ívekbe 6 pálcát teszünk, a pálcákba pedig nem öltünk. A vállpántokat varrással rögzítjük.

Stóla:
199 láncszemet horgolunk, majd 3 láncszem magasítás után minden láncszembe 1 db egyráhajtásos pálcát teszünk. Ez után a rombuszmintával haladunk úgy, hogy a mindkét oldalon 3-3 egyráhajtásos pálcával kialakítjuk a szélét. Amikor elértük a kellő hosszúságot, egyráhajtásos pálcasorral fejezzük be a munkát. Minél hosszabbra készítjük, annál szebb!


Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése