2016. augusztus 29., hétfő

Amelie


2008-ban megpályáztam az akkori Fürge Ujjak (később Amelie Magazin) főszerkesztői állását. A pályázatban javaslatokat kellett tenni, hogy hogyan alakítanám át a Magazint. Ezt a pályázatot nyújtottam be, de sajnos, nem engem választottak.


A Magazin 2012-ig jelent meg Amelie néven.
Benyújtott pályázatom anyaga:


Elképzeléseim a Lap átalakításával kapcsolatban: 

A Lap jelenlegi olvasótábora zömmel a vidéki, 60 év feletti hölgyekből áll (40%). Ezen kívül, a fő bázist az előfizetők jelentik. Ezt abból gondolom, hogy a stand-ár és az előfizetői ár között jelentős (majdnem 40%-os) különbség van. Ezekből a tényekből, és a Kiadó szándékaiból kiindulva, hogy a törzsközönség megtartása mellett növeljék a fiatalokból álló olvasótábort, az alábbi javaslataim lennének:

12-18 év közöttiek bevonása: ez a korosztály a törzsközönség unokája. A csatorna tehát adott, amin keresztül elérhető ez a korosztály. A Fürge ujjacskák rovat maradhatna a még ezeknél is fiatalabb gyermekeké, akik segítséggel tudják csak megvalósítani a Lapban megjelent ötleteket, én azonban kialakítanék egy kimondottan a tinédzserekre pozícionált rovatot is, amelyeknek ezek lennének a jellemzői:
  • Olyan, önállóan elkészíthető darabok, amelyeket rövid idő alatt meg tud valósítani a kötni-horgolni már megtanult tizenéves. Ezek olyan darabok lennének, amelyeket ő maga viselhet, és ízlésvilágának, szükségleteinek megfelelnek. Nem igényelnek nagy befektetést, és egyszerű eszközökkel el lehet készíteni. Pl. horgolt öv, mobiltartó, hálós fejkendő, neszesszer, tolltartó, horgolt sapka, táska, szatyor, hátizsák, Roxfortos sál, karkötők, bokadíszek, díszpárna, stb.
  • A rovat megjelenése nagyon dinamikus, színes, bohókás, olyan igazi „tinis”. Könnyen érthető, szemléltetett munkamenet leírás, akár több formában is megismételve ugyanazt (pl. leírás és képaláírás). Azonnal ragadja meg a gyermek figyelmét, és érezzen vágyat az adott modell viselésére, elkészítéséhez pedig csináljon kedvet a rovat. Körítésnek a lányokra jellemző használati tárgyak fotóit tenném az alapra, pl. ceruzák, tollak, füzetek, tolltartók, CD-k, képeslapok, fényképek, ékszerek, használati tárgyak, stb.
  • Ezt a korosztályt nagyon közvetlenül és személyre szólóan kell megszólítani, ezért arra gondoltam, hogy kerettörténetnek lehetne két képzeletbeli lány levelezése, hol az egyik ír, hol pedig a másik, a levelekben pedig leírják a modellek elkészítését egymásnak.
  • A rovat végén előzetest mutatna, hogy mi lesz a következő modell. Ezzel ösztönözzük, hogy a következő számot is megvegye/megnézze.
  • Ebben a rovatban váltakoznának a technikák: horgolás, kötés, szövés (saját, egyszerűen elkészíthető szövőkerettel), barátság-karkötő (ehhez is egyszerűen el lehet készíteni az eszközt), kötözős batik, makramé, körmön fonás, keresztszemes hímzés, variatű.
  • Erre vonatkozóan csatolok egy tervet, hogy pontosan hogyan képzelem ezt a rovatot.
Nagyításhoz kattints a képre!

A 18-29 év közöttiek érdeklődésének felkeltése: ez a célcsoport véleményem szerint további két csoportra bontható: a még nem házas, igen divatérzékeny és nagyon elfoglalt (dolgozik vagy felsőoktatásban tanul, szabad idejében szórakozik) és a kisgyermekes anyuka. Az utóbbi megtalálja a Lapban a gyermekmodelleket, de természetesen nem kizárt, hogy az első csoportba is beletartozik. Ezért kialakítanék egy olyan rovatot, amely ezeket a divatalkotó-divatkövető fiatal nőket célozza. Jellemzői:
  • A „design” oldaláról fognám meg őket, és olyan modelleket közölnék, amelyek az adott évszak trendjeinek megfelelő stílusjegyeket hordoznak. Régebben Párizs minden évben közzétette a trendeket, nem tudom, mos is így van-e. Ezeket alá lehet támasztani néhány divatbemutatós eredeti párizsi (düsseldorfi, tengerentúli, stb.) fotóval, és az adott, elkészítendő modell fotója mellett egy divatrajzot is közölnék hozzá, amin az adott modell látható. A fotótechnika is más lenne, top-modell stílusú. Ezzel azt az érzetet keltem az Olvasóban, hogy ez egy „houte cuture” modell, amit kizárólag, egyedileg az ő számára terveztek a legújabb trendek szerint. Persze, mindenki tudja, hogy nem így van, csupán ezt a stílust közvetíti.
A nem előfizetők figyelmének megragadása: az újságos standokon szerintem vásárlásra csábítani a Magazinhoz csomagolt ajándékkal lehet. Ez lehet valamilyen olcsóbb kézimunka-eszköz (pl. horgolótű, egy kisebb csomag keresztszemes készlet, vagy más eszköz, van egy különleges kötözős technika, aminek most nem jut eszembe a neve, ahhoz is van egy eszköz), vagy más apróság, pl. wellness-papucs, kozmetikai hajpánt, neszesszer, stb. a Magazin nevét viselő hímzéssel. Kozmetikai vagy élelmiszer termékminta, ezért még fizetnének is a hirdetők.

Az egész Magazin lehetne egy kicsit dinamikusabb megjelenésű, most egy kicsit olyan „elvágólagos”. A fotókat a jelenlegi „divatfotó” stílusról átváltanám az „életkép” stílusra. Ezek a bemutatandó ruhadarabokat viselő modelleket valamilyen tevékenység közben ábrázolnák, de nem úgy, hogy éppen megszakítják az adott tevékenységet, és belemosolyognak a kamerába, hanem pillanatfelvétellel. Egy nagy kép mellett több kis képen megismétlődhet a jelenet más-más pillanata, hogy az elkészítendő munkadarabok jól látszódjanak rajtuk.

Egyéb rovat-ötletek:
 • „Akkor és most” rovat: régebbi 50-60-70-es évekbeli lapszámokból kiragadnánk olyan modelleket, amelyek modern adaptációra alkalmasak, és leközölnénk az eredeti képet is, és a mostanit is. A megvalósítandó darab az eredetihez hasonló, de a mai kor ízlésének megfelelő lenne. 
 • Híres filmekből is tallózhatnánk, és a kiválasztott ruhadarab adaptációját elkészítenénk kötve vagy horgolva. Az eredeti filmbeli fotót és az adaptáltat is leközölnénk.
 • Világvárosok stílusa: követve az egyes külföldi városok stílusát, tervezhetnénk kollekciókat, és a modelleket lefotózhatnánk az adott város nyújtotta környezetben. Hátránya, hogy költségigényes, azonban országunkon belül is megvalósíthatnánk, pl. megyeszékhelyeket, de kisebb településeket is ábrázolhatnánk így. Minden városnak megvan a maga hangulata, ami inspirálja a tervezőt.
Mindenkinek megvan a maga története a kötés-horgolás tekintetében is. Mondd el Te is a Tiédet nekem, és a csaknem 10.000 Kézimunkasuli Tagnak! Küldd el nekem a kovacsnikolett(kukac)vipmail.hu -ra. Képeket ne felejts el mellékelni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése