2023. június 30., péntek

Horgolt erszény


Hozzávalók:
maradék közepesen vastag pamutfonal: világos lila, sötét lila, fekete
3-as horgolótű
1 db 8 cm-es pénztárcakeret
tű, cérna
pamutvászon bélés

Mérete:
kb. 9 x 9 x 9 cm

Méretpróba:
21 egyráhajtásos pálca x 12 sor = 10 x 10 cm


Minták:
Egyráhajtásos pálcák
Rövidpálcák
Láncszemek
Nopp: kb 1 cm-re felhúzzuk a hurkot, ráhajtunk, beleszúrunk a pálcába, és ezt a hurkot is felhúzzuk azonos magasságra. Ezt még 4-szer megismételjük, majd a bal kezünkkel megfogjuk a fonalat, fölötte beleakasztjuk a horgolótűt, és áthúzzuk a tűn lévő összes hurkon, beleöltünk a bal kezünkkel fogott fonal és a nopp közé, áthúzzuk a fonalat, ráhajtunk, áthúzzuk mindkét hurkon, és egy láncszemmel rögzítjük. 

Elkészítése:
5 db négyzetet készítünk: 1. kör: sötét lilával varázskörbe 1 láncszem magasítás után 8 rövidpálcát horgolunk. 2. kör: világos lilával minden rövidpálcába egy noppot horgolunk, közéjük 3 láncszemet készítünk. 3. kör: sötét lilával két nopp közé egy noppot horgolunk, majd 3 láncszemet, a következő két nopp közé 1 noppot, 5 láncszemet és 1 noppot készítünk. Ezt ismételjük körben. 4. kör: feketével a világos lila noppokba 2 egyráhajtásos pálcát, a sötét lila noppokba 1 rövidpálcát, a sarkokon levő világos lila láncszemívekbe pedig 2 egyráhajtásos pálcát, 3 láncszemet és 2 egyráhajtásos pálcát horgolunk. Az első egyráhajtásos pálcát 3 láncszem magasítás helyettesíti. 5. kör: világos lilával az oldalakon levő minden pálcába 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk (4x11), a sarkokon levő láncszemívekbe 3 –at. Összesen 56 pálca.

Összeállítás:
a fonák oldalon az egyik négyzet oldalaira ráhorgoljuk a másik négyet, majd ezek oldalait is összehorgoljuk.

Bélés:
lemérjük a négyzeteket, és kiszabjuk vászonból a megfelelő méretű és alakú részeket. Összevarrjuk, a felső szélét beszegjük, majd bevarrjuk az erszénybe. Rávarrjuk a pénztárcakeretet.


Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:





Ha szereted a horgolt virágokat,

kattints a képre!




Tanya Shliazhko


Horgolt virágok lépésről lépésre - 35 csodálatos minta kezdőknek


A könyv lapjain - könnyen követhető ábrákkal és világosan felépített leírásokkal - 35 virág várja, hogy megszülessen munkánk nyomán. Egy horgolt virág önmagában is nagyon kedves ajándék lehet, de ruhadarabokat, kiegészítőket vagy lakáscikkeket is díszíthetünk vele. Több virágból csinos csokrot készíthetünk, sőt ha magával ragad az alkotás lendülete, akár egy egész virágoskertet is horgolhatunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése