2023. március 24., péntek

Horgolt virágkaspó

Hozzávalók:
3,5 dkg raffiafonal
5-ös horgolótű
cérna
maradék pamutvászon
1 db címke
1 db 16 cm átmérőjű behorgolható fa alap

Mérete:
átmérő: 16 cm 
magasság: 17 cm

Méretpróba:
5 szirom x 5 sor = 10 x 10 cm


Minta:
Horgolt jázminminta 1. sor: két láncszemet horgolunk. *Felhúzzuk a hurkot kb. 1 cm magasra, Ráhajtjuk a fonalat a tűre, beleszúrjuk a horgolótűt az első láncszembe, áthúzzuk, majd felhúzzuk a fonalat kb. 1 cm magasra. Ezt még kétszer megismételjük. Ráhajtunk, áthúzzuk a fonalat mind a 7 hurkon, miközben a bal kezünk hüvelyk– és középső ujjával megfogjuk a fonalat, beleszúrjuk a tűt az így kialakult hurokba, ráhajtunk, áthúzzuk, ráhajtunk, mindkét hurkon áthúzzuk a fonalat, 1 láncszem*. Ez egy szirom. A következő szirmokat az előtte levő szirmok szemébe horgoljuk. Annyi szirmot készítünk, amekkora szélességet szeretnénk. 2. sor: egy szirmot készítünk magasításnak, aztán ennek a sziromnak a szemébe, majd az előző szirom szemébe, és a következőbe is horgolunk a már ismertetett módon (19 hurok), és az előzőekhez hasonlóan lehorgoljuk. A soron következő többi szembe is így horgolunk. A többi sor megegyezik 2. sorral.

Alja:
egy kör rövidpálcával behorgoljuk a fa lapot. Két nyílás között 1-2 láncszemet horgolunk, ahogy megkívánja.

Oldala:
27 szirom szélességben, 6 sort horgolunk. Rövidpálcákkal, a fonákján összehorgoljuk az oldalát. 

Összeállítás:
rövidpálcákkal összehorgoljuk a z alját és az oldalát.


Bélés:
kiszabjuk az aljának és az oldalának megfelelő méretű és alakú bélést varrásráhagyással, majd összevarrjuk, végül bevarrjuk a kaspóba.

Díszítés:
felvarrjuk a címkét az elejére.






Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:





További érdekes és színes bármitartót ebből a könyvből tudsz horgolni:


Kattints a képre!


Dedri Uys

Horgolás pólófonalból - 25 hasznos holmi újrahasznosított fonalból

A 25 modellel mintaleírása ötletet ad arra, hogyan készítsünk újrahasznosított textíliákból izgalmas kiegészítőket és lakáscikkeket. Minden leírás elején közöljük az adott modell elkészítéséhez szükséges eszközök és alapanyagok listáját, valamint a horgoláspróbára és a kész tárgy méreteire vonatkozó adatokat. A Tisztítási útmutatóban az elkészült tárgy tisztítására és további kezelésére vonatkozó információkat közlünk. A könyv végén a pólófonal-készítés három különböző módját ismertetjük, és bemutatjuk a horgolásban használatos alapszemeket és pálcákat, illetve néhány speciális pálcát. Emellett a mintaolvasást, a tűválasztás szempontjait és a színváltás, valamint a befejezés és a száleldolgozás technikáit tekintjük át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése