2023. március 17., péntek

Horgolt jázminminta

1. sor: két láncszemet horgolunk. *Felhúzzuk a hurkot kb. 1 cm magasra, Ráhajtjuk a fonalat a tűre, beleszúrjuk a horgolótűt az első láncszembe, áthúzzuk, majd felhúzzuk a fonalat kb. 1 cm magasra. Ezt még kétszer megismételjük. Ráhajtunk, áthúzzuk a fonalat mind a 7 hurkon, miközben a bal kezünk hüvelyk– és középső ujjával megfogjuk a fonalat, beleszúrjuk a tűt az így kialakult hurokba, ráhajtunk, áthúzzuk, ráhajtunk, mindkét hurkon áthúzzuk a fonalat, 1 láncszem*. Ez egy szirom. A következő szirmokat az előtte levő szirmok szemébe horgoljuk. Annyi szirmot készítünk, amekkora szélességet szeretnénk.

2. sor: egy szirmot készítünk magasításnak, aztán ennek a sziromnak a szemébe, majd az előző szirom szemébe, és a következőbe is horgolunk a már ismertetett módon (19 hurok), és az előzőekhez hasonlóan lehorgoljuk. A soron következő többi szembe is így horgolunk.

A többi sor megegyezik 2. sorral.




Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:






Kötnél vagy horgolnál?


Bármelyiket is választod, az alábbi két könyvben biztos találsz hozzá mintát!


Sarah Hazell

A legszebb horgolásminták tárháza


A legszebb horgolásminták tárháza 200 szebbnél szebb mintát tartalmaz. Megismerkedhetünk a rövidpálcákból álló erős, strapabíró anyagokkal, a vidám, többszínű tüske- vagy chevronminták készítésével, a gyönyörű, finom recehorgolású mintákkal, megtanulhatjuk, hogyan díszítsük a horgolásunkat bogyókkal, popcornpálcákkal és flitterekkel. A gyűjtemény kilenc mintacsaládba csoportosítva tartalmazza a mintákat, így könnyebben rálelhetünk a számunkra leginkább megfelelőre. Egy technikát elsajátíthatunk egy-két minta kipróbálásával vagy egy fejezet összes mintájának a meghorgolásával - a lényeg, hogy valami csodaszépet alkossunk. A kötet első része a horgolás alapvető tudnivalóit is bemutatja, kezdve a fonal kiválasztásától és a horgolótű tartásától egészen az alappálcák készítéséig, a különböző pálcavariációkig és a horgolás feszességének megméréséig. Miután az alapokat elsajátítottuk, nekiláthatunk megtanulni, hogyan kell a mintagyűjteményben található 200 különféle mintát meghorgolni. A kötet horgolt minták és horgolási technikák gazdag gyűjteménye, új mintákkal és a horgolás kreatív módjaival ismerteti meg a kézimunkázást kedvelőket. Minden egyes minta elkészítését jól átlátható fázisfotók, lekövethető mintaábrák és könnyen érthető leírások mutatják be lépésről lépésre. A könyvben számtalan népszerű horgolásfajta szerepel: domború mintázatú csomók, noppok és bogyók, finom áttört kagylók és hálók, technikailag kihívást jelentő reliefpálcák, színes, változatos rajzolatú, végtelen módon alkalmazható chevron- és hullámminták, az alaptechnikák és a horgolt pálcák ismertetésével kísérve.

Debbie Tomkies

A legszebb kötésminták újabb tárháza


Minden, amit tudni kell a sima és fordított szemes mintákról, a csavart és szemáthelyezéses mintákról, az áttört és csipkemintákról, a bogyós, noppos és csomós mintákról, a rakással, ránccal, vízszintes bordával és hajtással készülőkről, a hurkos és texturált mintákról, a betakart és leengedett szemes mintákról, a leemelt szemesekről, a chevron- és hullámmintákról,a színes kötéstechnikájú mintákról és a fonatosakról. Részletes szöveges leírások, mintaábrák, és szemet vonzó nagy mintadarabok mutatják be mind a 250 mintát.

Ha érdekel, kattints a képre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése