2024. április 12., péntek

Horgolt hatszögletű csipkeminta

10-zel osztható + 1 láncszemsorra horgoljuk. Egy mintaelem 10 láncszemből és 4 sorból áll.

1. sor: 
1 láncszemet magasítunk, a tűtől a 3. láncszembe 1 rövidpálca, majd a következő láncszembe is egy. 4 láncszem, kettő kimarad, a harmadikba 1 kétráhajtásos pálca. * 4 láncszem, 2 kimarad, a következő 5 láncszembe 5 rövidpálca, 4 láncszem, 2 kimarad, a harmadikba 1 kétráhajtásos pálca*. 4 láncszem, 2 kimarad, a következő 3 láncszembe 3 rövidpálca. 


2. sor: 
1 láncszem, a 2. rövidpálcába 1 rövidpálca, 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca, *a kétráhajtásos pálcába 1 rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca. 4 láncszem, az ötpálcás csoport középső 3 pálcájába 1-1 rövidpálca, 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca*, a kétráhajtásos pálcába 1 rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca. 4 láncszem, az utolsó rövidpálcába és a sormagasításba is 1-1 rövidpálca. 

3. sor: 
4 láncszemet magasítunk, 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca, a következő 2 rövidpálcába 1-1 rövidpálca *a következő rövidpálcába 1 rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca, 4 láncszem, a 3-as pálcacsoport középső pálcájába 1 kétráhajtásos pálca, 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca, a következő 2 rövidpálcába 1-1 rövidpálca* a következő rövidpálcába 1 rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca, 4 láncszem, a sormagasításba 1 kétráhajtásos pálca. 


4. sor: 
1 láncszemet magasítunk, a láncszemívbe 1 rövidpálca, 4 láncszem, az 5-ös pálcacsoport 2. pálcájába 1 rövidpálca *a következő 2 rövidpálcába 1-1 rövidpálca, 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca,a kétráhajtásos pálcára 1 rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca, 4 láncszem, az 5-ös pálcacsoport 2. pálcájába 1 rövidpálca* a következő 2 pálcába 1-1 rövidpálca, 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca, a sormagasítás 4. láncszemébe 1 rövidpálca. 

5. sor: 
1 láncszemet magasítunk, a 2. rövidpálcába 1 rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca, 4 láncszem, a 3-as pálcacsoport középső pálcájába 1 kétráhajtásos pálca * 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca, a rövidpálcákba 1-1– rövidpálca, a láncszemívbe 1 rövidpálca, 4 láncszem, a 3-as pálcacsoport középső pálcájába 1 kétráhajtásos pálca* 4 láncszem, a láncszemívbe 1 rövidpálca, a rövidpálcába és a sormagasításba 1-1 rövidpálca. 

*-*-ig és a 2-5. sorokat ismételjük.


Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:






Milyen lenne, ha Te magad festenéd a fonalaidat olyan színűre, amilyenre csak szeretnéd?

Hogy megtudd, kattints a könyvborítóra!


Kemendi Ágnes

Festés növényekkel


Fonalak, textíliák Növényekkel festeni egyszerre hagyományos, ugyanakkor modern, mai tevékenység. Hagyományos, mert ősi tudás. Ezer szállal kötődik a régmúlthoz, hiszen a kezdetek óta, egészen a 19. század közepéig minden természetes festékanyagokkal készült. Ugyanakkor nagyon mai, e századi gondolatot tükröz az a törekvés, hogy az élet minden lehetséges területén a természetes, az élővilágra és benne önmagunkra nézve nem ártalmas anyagokat, szelíd technológiákat kutassuk, ha kell, elevenítsük fel és igazítsuk mai életünkhöz. Növényekkel festeni igen sokoldalú tevékenység, munkaigényes, ám megunhatatlan, folytonos tapasztalatszerzés. Élő anyaggal dolgozunk, előre nem kiszámítható körülmények is befolyásolják az elért színárnyalatokat. Sokféle módszer, eljárás létezik, idővel ki-ki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. A növények festőképességét a mindennapi élet számos területén felhasználhatjuk. Ebben a könyvben kifejezetten fonalak és textíliák színezéséhez nyújtunk segítséget. 

Tartalom:

Történeti áttekintés 
Festés növényekkel 
Festőnövények, alapfogalmak 
A festéshez szükséges eszközök 
Természetes szálas anyagok 
A textilanyagok előkészítése festéshez 
A festőlé elkészítése 
A textilanyagok pácolása, a színezékek rögzítése 
Gyapjú és selyem pácolása 
Pácolás festés előtt 
Pácolás festés után 
Pácolás festés közben 
Együstös eljárás 
Utólagos színmélyítés 
Festés főzés nélkül, hidegen - napon érlelés 
Len- és pamutanyagok pácolása 
Alapreceptek - lépésről lépésre 
Festés dióburokkal, pácolás nélkül 

Festés bodzabogyóval, előzetes pácolással 
Festés hagymahéjjal, utólagos pácolással 
Festés szederlevéllel, festés közbeni pácolással és utólagos színmélyítéssel 
Festés büdöskével, együstös eljárással 
Színátmenet festése csomózott selyemkendőn 
Színek és növények 
Sárga, sárgászöld, zöld 
Piros, vörös, vörösbarna 
Kék, lila, szürkéskék 
Barna, szürke 

Függelék:

Növényajánló 
Növénykereső, színek szerint 
Növénykereső, betűrendes mutató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése