2022. március 5., szombat

Sujtással díszített horgolt pruszlik

Hozzávalók:
40 dkg sötétpiros és kevés kékesfekete közepesen vastag pamutfonal
3-as horgolótű
varrótű
cérna 

Méretpróba:
23 rövidpálca x 28 sor = 10 x 10 cm

Méret:
36-os

Minták:
Rövidpálcák
Cakkos szegélyminta:
1. sor: 1 rövidpálca, 3 láncszem ismétlődik. A 3 láncszem alatt 2 rövidpálca kimarad. 2. sor: a rövidpálcákra 1 db egyráhajtásos pálca, 3 láncszem, a pálca törzse alá 3 db egyráhajtásos pálca. Ez ismétlődik végig a soron.

Háta:
90 + 2 láncszemre kezdjük, és rövidpálcákkal dolgozunk. Az 5,15,25,35,45. és 55. sorokban a két szélén 1-1 rövidpálcát szaporítunk. A 61. sorban elkezdjük fogyasztani a karöltőt: 5-5, 3-3, 2-2, 1-1 rövidpálcával. Egyenesen dolgozunk tovább. A 97. sorban elkezdjük kialakítani a nyakkivágást: középen 24, kétoldalt 5-5, 3-3, 2-2, 1-1 rövidpálcával. A 109. sorban befejezzük a horgolást.

Eleje:
3+2 rövidpálcával kezdjük, majd minden második sor végén 3 új rövidpálcát kezdünk. Miután elértük a 45 rövidpálca szélességet, a hátához hasonlóan szaporítjuk az oldalvonalat. A másik szélén egyenesen haladunk. A karöltőt is a hátánál leírtak szerint készítjük. A karöltő lefogyasztását követő sorban a nyakkivágást 12,5,3,2,1 rövidpálcával fogyasztjuk. A háta magasságáig horgolunk. Tükörképként elkészítjük a másik elejét is.

Összeállítás:
összehorgoljuk az oldalait és a vállait.

Szegélyezés:
a cakkos szegéllyel körbehorgoljuk a karkivágást és az eleje, az alja és a nyakkivágás széleit.

Hátsó fűző:
19+2 láncszemmel kezdjük. 2 sort horgolunk rövidpálcákkal, a harmadik sorban 1 rövidpálca, 3 láncszem ismétlődik. A 3 láncszem alatt 2 rövidpálca kimarad. Elkészítjük a párját is, és felvarrjuk a hátára 1/3—2/3 távolságban egymástól. 1 m hosszú, láncszemsorokból horgolt zsinórt fűzünk bele. 

Díszítés:
a sújtásokat a képen látható módon felvarrjuk az elejére. Hosszúságuk: 100, 90, 80, 70 és 60 láncszem. Végül egy 2,8 m hosszú láncszemsorból álló zsinórt fűzünk az elejébe.Öreg könyv nem vén könyv - tartja a mondás.

Nagyanyáink voltak a horgolás igazi mesterei, akiktől csak tanulhatunk. Így van ez a régi könyvekkel is. Ne tévesszen meg a külseje, belül valódi kincset rejt magában, 130 oldalon keresztül. 

A fonalakról, a tűkről, az anyagszükséglet kiszámításáról szól az első rész, majd az alapismeretek következnek, melynek keretein belül 26 féle alapöltést ismerhetünk meg. A szaporítás és fogyasztás módszereinek bemutatása után a ruhadarabok kialakításainak módjáról rántják le a leplet a szerzők, és a különböző gomblyukak képzését sem tartják titokban.

A következő részben 84 különböző horgolásmintát ismertet a könyv, és a tuniszi horgolást sem hagyták ki belőle. 31 féle szegélyminta követi az eddigieket, majd az elkészült darabok különböző módokon történő összeállítása következik.

Ezt követi 9 féle középen kezdett minta: négyzetek és csillagok, a könyv végén pedig 17 modell kapott helyet, na, jó, ez a rész egy kicsikét divatjamúlt, belátom, de az elkészítési módokat innen is elleshetjük. 

Legyen a Tiéd ez a kincsestár, kattints a képre!


Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése