2018. április 6., péntek

Horgolt miniatűr nárcisszal


Hozzávalók:
maradék közepesen vastag kék és fehér pamutfonal
3-as horgolótű
citromsárga, narancssárga, fehér és zöld hímzőfonal
9-es csipkehorgolótű
varrótű

Méretpróba:
23 rövidpálca x 16 sor = 10 x 10 cm

Mérete:
16 x 12 cm



Szirmok:
fehér fonallal 6 láncszemből gyűrűt kapcsolunk, melybe 18 egyráhajtásos pálcát horgolunk. 3 pálcát horgolunk az előző sor 3 pálcájának egyik szálába, az első pálcát 3 láncszem helyettesíti (a további sorokban is). A 3 pálcára 5 pálcát horgolunk úgy, hogy az elsőbe és az utolsóba 2-2 pálca kerül. A következő sorban ugyanígy horgolunk 7 pálcát. Az utolsó sort 7 db egyszerre befejezett pálca alkotja. Ezzel elkészült egy szirom. Ötször megismételjük. Amikor mind a hat szirom elkészült, körbehorgoljuk őket úgy, hogy a szirmok oldalaira rövidpálcák, a 7 egyszerre befejezett pálca szélső pálcáiba 3-3 egyráhajtásos, míg a középső pálcájába 5 db kétráhajtásos pálcát horgolunk.

Belső rész:
a 18 db pálca szabadon maradt szálaiba sárga fonallal egyráhajtásos pálcákat horgolunk. A második és a harmadik sorban 6-6 pálcát szaporítunk egyenletesen elosztva. Végül körbehorgoljuk egy sor narancssárga rövidpálcával. Szár: 40 láncszemre rövidpálcákat horgolunk.

Levelek:
6 láncszemet horgolunk, majd a 4., 5. és 6. láncszembe 1-1 egyráhajtásos pálcát teszünk. 15 sor után 4 db egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcával zárjuk. A hosszabbik levelet 4 sorral hosszabbra készítjük.

Háttér:
kék fonallal 11 láncszemre rövidpálcákat horgolunk. A végekre 3 rövidpálcát teszünk, majd az alsó szélt is behorgoljuk. A 2. körben az íven levő 3 pálcára 6 pálcát horgolunk. A 3. körben az íven levő 6 pálcára 12 pálcát horgolunk. A 4-6. körökben nem szaporítunk. A 7. körben az íven levő 12 pálcára 24 pálcát horgolunk. A 8. körben nem szaporítunk. A 9. körben az íven levő 24 pálcára 32 pálcát horgolunk. Szaporítás nélkül dolgozunk, majd a 18. körben az íven levő 20 pálcára 30 pálcát teszünk. 1 kört horgolunk fehérrel, majd 2 kört kékkel. Az utolsó körben a felső középső 4 pálcát kihagyva 8 láncszemmel az 5. pálcába öltünk.

Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése