2018. március 2., péntek

Horgolt válltáska virág díszítéssel

Hozzávalók:
összesen 30 dkg maradék különféle színű fonal
3-as horgolótű
varrótű
francia kötőeszköz

Méret:
kb 25 x 21 x 10 cm

Méretpróba:
25 pálca x 12 sor = 10 x 10 cm 

Minták:
egyráhajtásos pálcák,
kétráhajtásos pálcák,
rövidpálcák

Oldala:
90 láncszemre kezdjük. Minden láncszembe 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk. A sor végén 5 láncszem, és behorgoljuk a láncszemsor alját is, ahol a sor végén szintén öt láncszemmel fordulunk. 10 sort haladunk (5 kör) úgy, hogy az ötláncszemes ívekbe 5 pálca, 5 láncszem és 5 pálca kerül. Az utolsó körben az ötláncszemes ívbe 10 pálcát horgolunk.

Eleje:
5 láncszemből gyűrűt kapcsolunk, melybe 7 pálcát teszünk. 3 láncszem magasítás után megfordulunk, és minden pálcába 2 pálcát teszünk. A 3. sorban szintén minden pálcába 2 pálcát horgolunk. A 4. sorban minden pálcába egy pálca kerül. Az 5. sorban egyenletesen elosztva 14 pálcát szaporítunk. A 6. sorban a félkör egyenes felére horgolunk 24 pálcát. Megfordulunk, és visszafelé is horgolunk 24 pálcát. Ismét az íves részen dolgozunk, 51 pálcát horgolunk. A következő sorban minden pálcába 1 pálcát teszünk. A következő sorban egyenletesen elosztva 25 pálcát szaporítunk (76 pálca). A következő 2 sorban minden pálcába 1-1 pálca kerül. Az ezt követő sorban egyenletesen elosztva 18 pálcát szaporítunk (94). Az utolsó íves sorban minden pálcába 1 pálcát horgolunk. Ezt követően az egyenes szélén dolgozunk, 55 pálcát horgolunk rá, majd még öt sort haladunk ezzel a pálcaszámmal, és befejezzük.

Háta:
úgy készül, mint az eleje.

Fedele:
sötétbarna fonallal kezdjük a virág közepén egy 6 láncszemes gyűrűvel. A gyűrűbe 12 rövidpálcát teszünk. Innen vajszínű fonallal folytatjuk: minden rövidpálcába 3 egyszerre befejezett kétráhajtásos pálcát teszünk, utána 4 láncszem. Ismét barna fonalra váltunk: 3. sor: minden ívbe 3 rövidpálca, 3 láncszem és ismét 3 rövidpálca. 4. sor: az ívekbe 1 rövidpálca, az ívek közé 5 láncszem. Az 1-es és a 10-es ívbe: 1 egyráhajtásos pálca, 3 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca. 5. sor: minden ívbe (a sarkokra is) 3 egyráhajtásos pálca, 3 láncszem, 3 egyráhajtásos pálca. 6. sor: minden ívbe 3 egyráhajtásos pálca. Elvágjuk a fonalat. A félkör egyenes szélére minden ívbe 3-as pálcacsoportokat horgolunk. Még két sort horgolunk úgy, hogy a pálcacsoportok közé szintén 3-as pálcacsoportok kerülnek. A félkör íves szélét ugyanezzel a mintával, vajszínű fonallal behorgoljuk, végül egy sor barnával befejezzük. 

Pántja:

1. lépés:
1 db sötétszürke és 1 db barna melírozott ötméteres zsinórt kötöttem francia kötőeszközzel.

2. lépés:
2-es kötőtűvel a barna melírozott fonalból kötöttem egy rögzítő pántot (10 szem és 10 sor simakötéssel) és egy végződést (10 szem és 10 sor. minden sor elején és végén a 2. és 3. valamint a 7. és 8. szem összekötésével 1-1 szemet fogyasztottam. Elkészítettem a párját is, majd a fonákjáról összevarrtam és kifordítottam a háromszöget). 3. lépés: feldaraboltam mindkét zsinórt 3 részre, így 6 db zsinórom lett. A rögzítő pántot félbehajtottam, és a 6 szálat közévarrtam.

3. lépés:
Hatos fonással befontam a szálakat:

3/a.: A képen látható módon elneveztem a szálakat.
3/b.: Az a-t bal szélre tettem, és így egyes lett belőle, az egyest pedig oda, ahol az a volt, így ez lett az a. Ezt követően az alábbi sorrendet ismételgettem:
3/c.: Az 1-est középre
3/d.: a b-t a bal szélre (1-es lett belőle)
3/e.: az a-t középre
3/f.: a 2-est jobb szélre (a lett belőle).

4. lépés:
egyformára vágtam a végeket, majd a háromszög alakú végződésbe bújtattam, és varrással rögzítettem.

5. lépés:
az elkészült fonat.

Összeállítás:
rövidpálcákkal összehorgoljuk az oldalát, az elejét és a hátát. A fedelét kb. 3 cm-es átfedéssel a színéről a hátához varrjuk. A pántot kb. 10 cm-es átfedéssel belülről az oldalához varrjuk.


Az elkészítési leírás nyomtatható, gyűjthető változata ingyenesen letölthető az alábbi képre kattintva:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése