2016. november 19., szombat

Így szedd fel a szemeket a kötött darabok oldalán

Gyakran előfordul, hogy szegélyezni kell a kötött darabokat. Ezen a módon szépen, egyenletesen tudod felszedni a szemeket, nem lesz se túl sok, se túl kevés.


1. lépés:


Könnyebb a szemeket felszedni a kötött darabok oldalán, ha a szélszemeket minden sorban fordítottan kötjük, mert így könnyen követhetjük a sor- és szemszámokat. A simakötéssel készített darabok arányszáma 3:4, tehát 3 soron felszedünk 3 szemet, egyet kihagyunk, és így tovább.


2. lépés:


Mindig a színoldalon szedjük fel a szemeket. Még szebb lesz, ha nem csak simán a kötőtűre szedjük a szélszemeket, hanem egy horgolótűvel öltögetünk bele a kötött szélszemekbe, és egy külön gombolyagból származó fonalból felhúzott hurkokat tesszük a kötőtűre.


3. lépés:


Így néznek ki a kötőtűre hurkolt szemek a munka fonák oldaláról. 24 sor oldalán tehát 18 szemet kell felszednünk ahhoz, hogy szép, egyenletes szélt készíthessünk. A horgolótű már nem kell, a szemeket simán lekötjük, végig a soron.


4. lépés:


Feltűnik a munka színén az első kötött sor. Látszik, hogy a szemek szépen, egyenletesen követik a kötött szél vonalát, se nem húzzák össze, se nem fodrozódik, tehát pont megfelelő a szemszám. Se túl sok, se túl kevés.


5. lépés:


Kössünk néhány sort színén és fonákján is sima szemekkel, vagyis lustakötéssel. A lustakötés azért célszerű a kötött szegélyek készítéséhez, mert kellő tömörséget ad, és nem pöndörödik vissza. Persze, ha pont azt szeretnénk, akkor simakötéssel is elkészíthetjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése