Menyasszonyi ruha 2018.

2018. augusztus 18.Hozzávalók: egy csodaszép Menyasszony, egy kreatív Örömanya, jó pár méter hófehér damaszt, tüll, organza, selyem, szalag és csipke, több száz gyöngy, virág és flitter, fonal, horgolótű, varrótű, cérna, varrógép, vasaló, gyöngyfűzőtű, gyöngyszövő keret, valamint egy türelmes olvasó, aki ezt a bejegyzést lentről fölfelé elolvassa, hogy osztozzon az örömünkben. Köszönjük! 😍❤

2018. augusztus 17.

Holnap lesz a Nagy Nap! Mindennel sikerült elkészülni, csodaszép lett az egész, alig várjuk, hogy megmutathassuk!!! ❤❤❤


2018. augusztus 12.

Gőzerővel horgolok, Zsófi hímez, jövő héten szabadságon leszünk, mindent bele!!!! 😅

2018. augusztus 5.

Elkészítettem a piros hajpántot, befejeztem a boleró horgolást, a napernyő változatlan állapotban van, a ruhámhoz még hozzá sem kezdtem, mi lesz itt??? 😁
Két hét múlva esküvő!!! 😌


2018. július 29.

Kész a gyűrűpárna


Az ékszerek

Az uszály


De a napernyővel még sehogy se állok, nem beszélve a saját ruhámról. Jó lesz belehúzni!!!

2018. július 22.

Készítem az uszályt, kitaláltam, hogy kéne 20-30 ilyen virágot készíteni, amivel teleszórjuk:


Közben szövöm az övet a kisruhára, ez már a menyecske-időben lesz csak látható:


2018. július 15.

Kész a fátyol


És az öv a nagy szoknyára


Már csak az uszály és a piros öv, hajpánt, fülbevaló és medál van hátra, no meg a flitterezés és a gyöngyözés.

Aztán jöhet a meglepetés 1. És a meglepetés 2. Ja, meg még a saját ruhámat is meg kell varrnom 😲

2018. július 1.

A fátyolra felvarrtam a csipkedíszt, a hátuljára kell még egy keskeny szalag, hogy eltakarja a varrást. A boleróhoz veszek még fonalat, mert bár készen van, az ujjai aljára nem jutott már szegélynek való. A rózsákat átfúrja a kolléganőm, és mehet rá gombnak. Elkezdtem az övet szőni.


2018. június 30.

Az elmúlt héten sokat haladtunk, mert Zsófi is, és én is szabadságon voltunk. Elkészült a jobb kesztyű is, felkerültek a díszek a nagyszoknyára, míg én varrtam, Zsófi flitterezett és gyöngyözött. És hozzákezdtem a fátyolhoz is. Közben esténként horgolom a piros bolerót a menyecske ruhához, de már látszik a fény az alagút végén. 😊

A hátralévő tennivalók listája:

  1. fátyol
  2. uszály + öv
  3. boleró (még be kell fejezni, de elfogyott a fonal 😞)
  4. gyöngyszövött öv, hajpánt, nyakék és fülbevaló
  5. gyűrűpárna
  6. meglepetés I.
  7. meglepetés II.2018. június 10.

Elkészült a bal kesztyű.


2018. június 3.

Megérkeztek az új díszek, felférceltem a nagyszoknya aljára.


2018. május 27.

Kész a combcsipke, a kesztyűn még igazítani kell.


2018. május 18.

Mához három hónapra esküvő!!! Felhajtottam a nagyszoknya alját, úgy, hogy pontosan egy centiméterrel érjen véget a föld fölött. A tüllszoknya hosszát hozzáigazítottam.


Hozzáláttam a kesztyűhöz és a combcsipkéhez. Ehhez folytatnom kellett a csipkemotívumok flitterezését és gyöngyözését.


2018. május 7.

Láthatatlan cérnával felvarrtam a díszítő elemeket a ruha fölső részére, és elkezdtem a gyöngyözést és a flitterezést.


2018. május 1.

Lehet díszíteni! Ennek nagyon örülök, mert gyönyörű idő van kint, és ezt a kertben is tudom csinálni! :-)

Ezen a képen jól látszik, hogy milyen gyönyörűen fénylik a damaszt és csillog a tüll :-)

2018. április 28.

Gombostűzés, fércelés, vasalás, varrás, letűzés, és ki van bélelve a ruha. Az alján ugyanez, és fel is van hajtva!2018. április 21.

Az oldalából kicsit be kellett venni, de egyébként jó lett, jöhet a bélelés!
Közben rájöttem, hogy a nagyszoknya fölső tüll rétegének alsó szegélyét muszáj kiemelni valamilyen díszítéssel, kevés lesz rá a lenti motívum, ezért rendeltem még egy jó adag csipkedíszt:


2018. április 7.

Eljött a nagy nap, amikor nekiduráltam magam, hogy kiszabjam a darabokat az igazi anyagokból.

A szoknyákhoz kicsinek bizonyult a szabász asztalom, ezért megtoldottam a vasalódeszkával :-D
A fölső részt a leeső részekből szabtam ki
A damasztot és a tüllt mindenképpen egy anyagként szerettem volna kezelni, mert nem akartam, hogy a tüllön átlátsszanak a varrások
Nagy körültekintéssel varrtam össze a két anyagot
Nem bírtam ki, hogy rá ne próbáljam a csipkedíszt :-)


2018. március második fele

Ötféle anyagra volt szükségünk:

1. A kisruhához és a nagyszoknyához, valamint az övhöz jó tartású, kicsit vastagabb anyag kellett, aminek szép a felülete, struktúrája, ugyanakkor nem lesz túl meleg, tekintettel arra, hogy több réteg kerül egymásra. Ezért egy fényes pamutbatisztra esett a választásunk.

2. A csipkemotívumk hordozására, valamint a menyasszonyi jelleg biztosítására puhatüll, ami a fölsőrészre és a nagyszoknyára kerül, valamint rugalmasságánál fogva ebből lesz a kesztyű is. Az uszály szintén ebből készül majd.

3. A fátyolhoz organza, a több árnyalatból a nem teljesen hófehéret választottuk, mert az szinte lilás beütésű volt, hanem igazodtunk a batiszt fehérjéhez.

4. Bélésselyem a kisruha kibéleléséhez.

A fejdísz adott volt, mert Zsófi az én menyasszonyi fejdíszemmel játszott pici korában, és épségben megőrizte, már csak ki kellett mosni, és lám, kiderült: csillog! 😆


Sok fejtörést okozott az alsószoknya. Legyen-e benne abroncs, vagy ne? Ha igen, akkor hány? A vonalú szoknyát terveztünk, nem báli ruha vagy sellő fazont. A szalagavatós rossz tapasztalatok miatt Zsófi egyáltalán nem szeretett volna abroncsot, de végül meggyőztük magunkat, hogy muszáj legalább egy abroncs, mert különben a hosszú szoknya lépés közben becsúszik a két lába közé, és csetleni-botlani fog a templomban. De honnan szerezzünk abroncsot? Hosszas keresgélés után a vaterán sikerült venni egyet.

2018. március eleje

Próba anyagokból megvarrtam az egyik szabásmintát. Nem lett olyan, mint amilyet szerettünk volna 😥 Megvarrtam a másikat is. Mégúgyse 😩 Nekiálltam hát, és magam szerkesztettem szabásmintát. Újabb próbavarrás, közelít! Újabb komplett ruha varrás próbaanyagból, most már szoknyával együtt, de még mindig nem az igazi. Közben megjöttek az anyagok és a díszek. Március végére sikerült összehozni azt a ruhát próba anyagból, amire már felcsillant az én lányom szeme: ez az! 😤 Áprilisban indulhat a szabás-varrás a hófehér anyagokból!

Közben kitaláltam, hogy hogyan tudnék becsempészni egy keveset új hobbimból, a gyöngyszövésből ebbe a menyasszonyi ruhába, és szőttem egy övet a kisruhára. Először fehér és átlátszó gyöngyöket használtam, először fordítottan készítettem, az alap volt fehér, és a rózsák átlátszóak, de kiderült, hogy az egyébként optikai fehérnek látszó gyöngyök a vakítóan hófehér, fényes damaszt mellett sárgásak, a rózsák pedig a csillogó átlátszó gyöngyből elmosódottak. Ezért a fénylő fehér gyöngyöket mattra cseréltem, és inverz készítettem el a mintát, így már nagyon szépen mutat a damaszton 😊. Viszont később Zsófi kért, hogy horgoljak egy piros bolerót, és ahhoz piros övet szeretett volna.

2018. február

Végiglapoztam 10 évnyi Burdát, de csak megközelítőleg találtam két modellt, ami hasonlított arra, amit Zsófi szeretett volna. Kiválasztottuk, és megrendeltük az anyagokat. A csipkén még gondolkoztunk, közben eszembe jutott, hogy talán inkább csipkemotívumokat kéne venni, mintsem méter csipke anyagot, ami eléggé függönyszerű volt egyébként. Ez lett a nyerő ötlet, csodaszép motívumokat sikerült kiválasztani, melyek az összes célnak megfelelnek.

Az övhöz

A fölső részre, a szoknya aljára és a kesztyű díszítéséhez
Sok szempontot figyelembe kellett venni a csipkemotívumok kiválasztásánál, nemcsak azt, hogy a háromféle motívum egymáshoz illő legyen (pl. mindegyik hófehér legyen, ugyanazzal a technikával, organzára hímezve, és még lehetőleg tartalmazzanak nagyjából egyforma virágokat, díszítő elemeket), hanem azt is, hogy több célnak is megfeleljenek, díszítsék a fölső részt, a szoknyát és a kesztyűhöz is alkalmasak legyenek. Végül a képeken látható 3 féle díszt választottuk ki az egyébként igen bőséges kínálatból.

Flitter is kéne, persze mindenféle színben lehet kapni, csak átlátszóban nem. Újabb nagy ötlet, vegyünk turiban valami borzalmas flitteres cuccot, és szedjük le róla a flittereket. Eredmény: 190 Ft-ért annyi flitter, amennyi egy ország egy éves menyasszony mennyiségére elég lenne 😂

2018. január

Bementünk néhány ruhakölcsönzőbe, de horribilis áron (75-95 ezer Ft között) voltak a kölcsönzési díjak, és a ruhák sem voltak Zsófi elképzelése szerintiek, arról nem is beszélve, hogy a méret sem volt megfelelő. Javasoltam, hogy menjünk be egy ruhakészítő szalonba, mert ennyiért vagy kicsit többért már meg is varrják azt a ruhát. 115 ezer forint körüli összeget mondtak. Mire kijöttünk, nekem már nagyjából összeállt a fejemben, hogy milyen ruhára is gondol az én lányom, és felvetettem, mi lenne, ha megvarrnánk azt a ruhát. Zsófi lelkendezett, én pedig meg voltam dicsőülve  ☺👰 

2017. Karácsonya

A Fiatalok bejelentették, hogy 2018. augusztusban összeházasodnak 😍 Lázas tervezgetésbe kezdtünk Zsófival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése