Dévényi Ágnes (Ága), fonalaktivista

A www.mibolkossek.hu fonalblog és webáruház alapítója, bloggere, értékesítője és ügyfélszolgálati munkatársa


Hogyan találtad meg az indiai újrahasznosított fonalak forgalmazásának lehetőségét, honnan jött az ötlet? 


Dévényi Ágves (Ága)
Amikor a kisbabámmal itthon maradtam, újra lett időm foglalkozni régi hobbimmal: a kötéssel és a horgolási ismereteimet elmélyítésével. A kezdő kismama legjobb barátja az internet, én is sok időt töltöttem a neten, leginkább fonalak után kutatva. Kicsit untam már a hagyományos gyapjú, pamut, alpaka - és keverékei - fonalakat, valami különlegesre vágytam. Először magam kísérletezgettem a fonalfestéssel itthon, aztán teljesen véletlenül rátaláltam a szári selyem fonalra. Első látásra beleszerettem és elkezdtem utánaolvasni. Megfogott az üzenete; az, hogy nem a gyártósorról érkezik a feldolgozott szösz, hanem kézzel-verítékkel készül centiről centire; munkát adva ezzel olyan indiai nőknek, akiknek kevés más esélyük lenne a boldogulásra. Ráadásul olyan maradékok felhasználásával, amelyek egyébként felesleges hulladékként végeznék. Ebben az egy fonalban minden összeállt, amit "globálisan" fontosnak tartok: a nők társadalmi helyzete és megbecsülése, az újrahasznosítás, azon belül is az "upcycling" és a kézi munka értéke. Ráadásul köthetem és horgolhatom :) Mondanom sem kell, azonnal rendeltem; de éreztem, hogy egy sálnál azért többet szeretnék kezdeni ezzel a fonallal. Először elkezdtem felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik már használták, aztán olyan emberekkel is, akik készítik és forgalmazzák. Innentől már ment minden magától.

Milyen a fogadtatása ezeknek a fonalaknak a magyar piacon?


Ezek a fonalak nem átlagos, hagyományos fonalak - és ezt semmiképpen nem az említetteket degradálva értem. Első ránézésre túl sok lehet a mi európai ízlésünknek. A tapasztalataim szerint a magyar kézimunkázókat megosztja az újrahasznosított szári selyem fonal: vagy nagyon tetszik vagy nagyon nem. Továbbra is a cseperedő kislányom mellől, szabad időmben és éjszakáimban igyekszem a mibőlkössek? fonalblog és webáruház népszerűsítését megoldani, hiszem, hogy előbb-utóbb minden magyar érdeklődőhöz eljut majd a fonal híre és remélhetőleg maga a fonal is. Sajnos a tudatos választás, és főleg: a vásárlás ma még gyerekcipőben jár itthon. Tőlünk pár száz kilométerre sokkal nyitottabbak erre az emberek és ha tudják, hogy választásaikkal segítenek, akkor nem haboznak jól dönteni. A magyar ügyfeleim legtöbbje inkább kíváncsi. A banán fonalakat pedig többen vásárolják azért, mert állatmentes: vegán.


Mesélj a „Köss egy mosolyt” kezdeményezésedről a Kézimunkasuli olvasóinak!


Köss egy mosolyt!
A köss 1 mosolyt! program már régóta érett bennem. Hiszem, hogy a hobbink tökéletesen alkalmas arra, hogy segítsünk. Olyan mozgalom elindítása volt a célom ezzel, amit bárki megtehet bármikor - mondjuk készíthet az unokahúgának egy fülvédőt vagy köthet egy edényfogót a szomszéd néninek. Ennél persze komolyabb, szervezett segítségekkel is jöhetnek létre mosolyok: a koraszülött osztályok rendszeresen várják a mini ruhaneműket - szigorúan pamutból -, és a gyermekotthonok is szívesen fogadnak hasonló felajánlásokat. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a program felhívása szerint a maradék fonalak jótékony felhasználása a cél.

Mesélj a „Sálkommandóról”!


A sálkommandó szintén régi gondolat; egy fedél nélkülit áruló hajléktalan bácsi kapcsán jött az ötlet évekkel ezelőtt. Most pedig lett időm rá, hogy megvalósítsam. A lényeg a köss 1 mosolyt! programmal megegyező: maradékokból sálat és egyéb hajléktalan emberek számára hasznos ruhaneműket készítünk. Eredetileg október 10., a hajléktalanság világnapja volt a határidő, de köszönhetően a vénasszonyoknak november elejéig még fogadjuk a kötött, horgolt segítségeket. Az erre a célra létrehozott Facebook csoporthoz egyébként folyamatosan érkeznek a csatlakozók, úgyhogy nem kizárt, hogy folytatjuk a kommandót és a székesfehérvári rászorulókon kívül másoknak is tudunk majd segíteni idén télen. Egyre inkább elhiszem, hogy fokozott adni tudás és adásvágy van azokban, akik ismernek valamilyen kézműves technikát. És szerintem ez így van jól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése